Romana Jerković sudjelovala na 11. konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative

Brdo kod Kranja – 11. konferencija predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative u organizaciji Državnog zbora Republike Slovenije održana je u Brdu kod Kranja, u sklopu jednogodišnjeg predsjedanja Slovenije Inicijativom. Domaćin i predsjedatelj Konferencije bio je predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Janko Veber. Na Konferenciji je sudjelovala i zastupnica Hrvatskoga sabora Romana Jerković, voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative.

Raspravom su dominirale aktualne teme vezane za oblikovanje makroregija u Europskoj uniji, s posebnim naglaskom na razvoj Jadransko-jonske strategije, koja bi se trebala usvojiti do kraja 2014. godine, te na doprinos nacionalnih parlamenata u takvim procesima. Sudionici sastanka bili su suglasni po pitanju važnosti održivog razvoja i zaštite okoliša u regiji, razvijanja prometnih veza, borbe protiv prekograničnog kriminala, očuvanja jadransko-jonske kulturno-povijesne baštine, razvitka turizma te povećanja prepoznatljivosti cijele regije. Poseban naglasak u raspravi stavljen je na predanost zemalja Jugoistočne Europe europskim integracijama u očuvanju stabilnosti i unapređenju razvoja cijele regije.

Istaknuvši kako Hrvatska zbog svog zemljopisnog položaja i kulturno-povijesnog nasljeđa Jadransko-jonsku inicijativu smatra važnim instrumentom jadranske i mediteranske politike, Romana Jerković naglasila je da je Hrvatska spremna biti aktivan i pouzdan partner u suradnji s ostalim zemljama članicama Jadransko-jonske inicijative u različitim područjima. Dodala je kako je Hrvatska predana pružanju pomoći zemljama Jugoistočne Europe na njihovu putu prema euroatlantskim integracijama, istaknuvši pri tome aktivnosti Centra izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Slijedom inicijative Italije koja je podržana od većine izaslanstava, izaslanici su odlučili osnovati ad hoc izaslanstvo Jadransko-jonske inicijative koje bi trebalo omogućiti veću transparentnost, produktivniju suradnju nacionalnih parlamenata država članica Inicijative te veću suradnju s Europskim parlamentom. Prvi takav sastanak trebao bi se održati u jesen ove godine, tijekom albanskog predsjedanja Inicijativom, sa zadatkom da prati napredak Jadransko-jonske strategije. Ujedno je izraženo očekivanje kako će Konferencija predsjednika parlamenata koja će se održati krajem albanskog predsjedanja, a do proljeća sljedeće godine, osigurati daljnji zamah parlamentarnoj suradnji.
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove