Domagoj Hajduković sudjelovao na Forumu za temeljna prava

Beč - Potpredsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Domagoj Hajduković sudjelovao je u radu Foruma za temeljna prava koji je u organizaciji Agencije Europske unije za temeljna prava od 20. do 23. lipnja održan Beču.

Forum 2016. posvećen je temama inkluzije, zaštite izbjeglica i digitalnom dobu, s osobitim naglaskom na daljnje unaprjeđivanje vladavine prava, osnaživanje nositelja prava i usklađivanje ljudskih prava s održivim razvojem. Hajduković se tijekom trodnevnih događanja uključio u rad okruglih stolova o političkom i društvenom sudjelovanju mladih, LGBT osoba, pripadnika nacionalnih manjina i osoba s invaliditetom. Sudjelovao je u i raspravi o ulozi obrazovanja u promicanju inkluzivnog društva te o ulozi koje digitalno društvo ima u zaštiti prava azilanata i izbjeglica.

Forum je jedinstvena inicijativa koja je prvi put organizirana na razini Europske unije, a nastavlja se na prethodnu Svjetsku konferenciju o ljudskim pravima. Održavat će se svake druge godine. Osnovni cilj Foruma je poticanje aktivnosti u području ljudskih prava kao temeljne vrijednosti Europske unije. U radu Foruma sudjeluje više od 650 vodećih političara i stručnjaka iz institucija Europske unije, vlada i parlamenata zemalja članica, međunarodnih organizacija, poslovnog i akademskog svijeta, civilnog društva i nositelja prava, kao i medija i profesionalnih udruga.
 

Author: Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina