Ante Sanader primio potpredsjednika Nacionalnoga odbora Kineske narodne političko-savjetodavne konferencije Chen Yuana

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader te zastupnica Dragica Zgrebec i zastupnik Ivo Jelušić sastali su se u utorak s potpredsjednikom Nacionalnoga odbora Kineske narodne političko-savjetodavne konferencije Chen Yuanom s izaslanstvom.

- Današnji susret pokazatelj je nastavka dobre i prijateljske suradnje koja se već dugi niz godina razvija između Hrvatske i Kine, rekao je na početku sastanka potpredsjednik Sanader. – Naši politički odnosi su odlični, o čemu svjedoči razmjena brojnih posjeta na najvišoj razini, istaknuo je Sanader te dodao kako su, osim nastavka uspješne suradnje na području poljoprivrede, kulture, turizma i sveučilišne suradnje, apsolutni prioriteti jačanje međusobnih gospodarskih i trgovinskih odnosa te dolazak kineskih investitora u Hrvatsku. Sanader je također skrenuo pozornost i na mogućnost suradnje dviju država u izgradnji Znanstveno-tehnološkog parka u Splitu.

Potpredsjednik Nacionalnoga odbora Kineske narodne političko-savjetodavne konferencije Chen Yuan pojasnio je važnu savjetodavnu ulogu ove institucije koja ujedinjuje istaknute ljude kineskoga političkoga, gospodarskoga i društvenoga života koji svojim znanjem i iskustvom mogu uvelike doprinijeti razvoju odnosa s Hrvatskom ne samo na političkoj razini već i na području tehnologije, znanosti, obrazovanja i gospodarstva. – Dugogodišnji prijateljski odnosi s Hrvatskom čvrsta su osnova za daljnje produbljivanje suradnje te vjerujem da uz ulaganje zajedničkih napora možemo ostvariti mnogo važnih razvojnih ciljeva u Hrvatskoj u području gospodarstva i infrastrukturnih projekata, naglasio je Chen Yuan. 

Sugovornici su razgovarali i o suradnji u okviru „Platforme 16+1“, tj. suradnji Kine i zemalja srednje i istočne Europe, te važnosti Luke Rijeka kao južnoga tranzitnog ulaza kineskih proizvoda na područje Europske unije. 
 

Author: Služba za medije