Gordan Jandroković primio izaslanstvo Odbora za europske poslove Zastupničkog doma parlamenta Češke

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković s članovima Odbora primio je izaslanstvo Odbora za europske poslove Zastupničkog doma parlamenta Češke Republike.

Predsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković uvodno je potvrdio izvrsne bilateralne odnose dviju zemalja i ogroman potencijal za buduću suradnju na različitim područjima. Hrvatska i Češka dijele mnoge zajedničke interese te slijedom toga odbori za europske poslove dvaju parlamenata trebaju pojačati suradnju u okviru europskih tema, suglasni su sugovornici. 

Predsjednik Odbora za europske poslove Zastupničkog doma parlamenta Češke Republike Ondřej Benešík otvorio je temu migracijske krize, istaknuvši kako se Češka zalaže za čvrsto čuvanje vanjskih granica Europske unije te kako humanitarnu pomoć pruža tamo gdje je trebaju. Također treba razdvojiti izbjeglice od ekonomskih migranata, odnosno pružiti zaštitu ljudima čiji je život ugrožen, dodao je. - Češka je zbog svoga stajališta o migracijskoj krizi vrlo često etiketirana kao ksenofobna i nesolidarna zemlja, a ta je etiketa dodijeljena nepravedno, jer je u prošlosti intenzivno pružala pomoć onima koji su je trebali pa tako i Hrvatskoj, pojasnio je Benešík. Jandroković je potvrdio da migracijska kriza ima dvije dimenzije, sigurnosnu i humanitarnu te da sigurnosni aspekt na dulji rok predstavlja veliki izazov za zemlje Unije. 

Razmijenjena su stajališta i o približavanju zemalja jugoistoka Europe Europskoj uniji. Jandroković je istaknuo kako će Hrvatska pružati maksimalnu potporu zemljama koje pretendiraju ulasku u EU uz ispunjenje svih predviđenih kriterija  te dodao kako je širenje prostora stabilnosti  izrazito važno i za Hrvatsku. U završnom dijelu susreta raspravljalo se i o predstojećem referendumu Ujedinjene Kraljevine i mogućem povlačenju iz članstva Europske unije, takozvanom Brexitu, posebice u kontekstu ekonomskih parametara. 

Izaslanstvo Odbora za europske poslove Zastupničkog doma parlamenta Češke Republike održat će tijekom dana i sastanak s članovima Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora. 
 

Author: Služba za medije