Gordan Jandroković sudjelovao na raspravi o Brexitu

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković sudjelovao je na raspravi o mogućem povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz članstva u Europskoj uniji, takozvanom Brexitu, koju su organizirali Europski pokret Hrvatska, Europski dom u Zagrebu i Zaklada Friedrich Ebert. 

Uvodno izlaganje održao je profesor na Sveučilištu kraljice Marije u Londonu i gostujući predavač na Sveučilištu Oxford Patrick Diamond, a u raspravi je, uz Jandrokovića, sudjelovao i bivši predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar.

Patrick Diamond kao tri ključna pitanja u čijem kontekstu treba promatrati referendum o članstvu Ujedinjene Kraljevine u Europskoj uniji, koji će se održati 23. lipnja 2016., naveo je gospodarstvo, useljavanje u UK i sigurnosna pitanja. Napomenuo je da se u dosadašnjoj kampanji malo govorilo o Novom rješenju za UK u EU-u koje je u Europskome vijeću ishodio predsjednik britanske Vlade David Cameron, već da se pitanje izlaska ili ostanka u Uniji promatra prvenstveno kao civilizacijsko pitanje. Diamond je naglasio kako sve analize gospodarskih učinaka Brexita pokazuju da bi UK pretrpjela ozbiljne štete ako bi odlučila napustiti Uniju, a otvorilo bi se i pitanje održavanja razine nacionalne sigurnosti. Govoreći o useljavanju, rekao je da je paradoksalan rast protuimigrantskih stajališta ako se uzme u obzir da će potreba Ujedinjene Kraljevine za useljeničkom radnom snagom u budućnosti samo rasti. Zaključno je iznio predviđanje da će građani Ujedinjene Kraljevine odlučiti ostati u Europskoj uniji, osobito ako kampanja ostane usredotočena na gospodarska pitanja.

Predsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković u svojem je osvrtu rekao da je odluka o povlačenju ili ostanku u Europskoj uniji demokratsko pravo građana Ujedinjene Kraljevine, a da europski građani trebaju razmišljati o posljedicama koje bi Brexit imao za EU u cjelini. Istaknuo je da su nedavne krize narušile stabilnost cjelokupnoga europskog projekta te se otvara pitanje bi li nakon britanskoga izlaska uslijedili slični referendumi u pojedinim drugim državama članicama. Povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz članstva u Europskoj uniji svakako bi imalo negativne gospodarske posljedice, no brine i promjena ravnoteže snaga među državama članicama do koje bi nužno došlo, a što je u ovom trenutku možda i „preveliki zalogaj“ za Uniju, zaključio je Jandroković.
 

Author: Odbor za europske poslove