Gordana Sobol primila skupinu stipendista Zaklade Friedrich-Ebert

Zagreb – Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol primila je skupinu njemačkih studenata, stipendista Zaklade Friedrich-Ebert.

Zaklada Friedrich Ebert (FES) najstarija je politička zaklada u Njemačkoj, a ime je dobila po prvom demokratski izabranom predsjedniku Njemačke, Friedrichu Ebertu. Kao neprofitna organizacija zaklada djeluje samostalno, nastojeći potaknuti dijalog u društvu o važnim političkim izazovima.

Stipendisti Zaklade Friedrich-Ebert uvodno su istaknuli da dolaze većinom iz grada Bochuma i šire okolice te da svake godine odabiru jednu zemlju u koju putuju kako bi se informirali o temama koje ih zanimaju. 

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol predstavila je studentima glavne aktivnosti Odbora, posebno se osvrnuvši na zakonodavni okvir koji uređuje područje ravnopravnosti spolova. – U Hrvatskom saboru 2001. formiran je Odbor za ravnopravnost spolova, a 2003. usvojen je i prvi Zakon o ravnopravnosti spolova. Posljednjih godina najviše pažnje posvetili smo izmjenama starih zakona ili donošenju novih iz ovog područja. Prvi Zakon o ravnopravnosti spolova poboljšan je 2008., zatim je donesen i Zakon o suzbijanju diskriminacije kao i Zakon o životnom partnerstvu 2013., istaknula je Sobol. Unatoč dobroj zakonskoj regulativi i velikom napretku u posljednjih desetak godina, Hrvatska je još daleko od ostvarivanja potpune ravnopravnosti spolova. Kreiranje javnih politika ravnopravnosti spolova i na državnoj  i na lokalnoj razini još uvijek je veliki problem bez obzira na političke opcije koje obnašaju vlast, kazala je. 

Bilo je riječi i o političkoj participaciji žena u Hrvatskoj, a Sobol je izrazila nezadovoljstvo udjelom žena u ovom sazivu Hrvatskoga sabora koji iznosi nešto više od 20 posto.  Razgovaralo se, između ostalog, i o aktualnim temama koje su na dnevnom redu Hrvatskoga sabora, poput izbora ustavnih sudaca i godišnjega izvješća pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.
  
 
 

Author: Služba za medije