Odbor za informiranje, informatizaciju i medije održao sjednicu s temom „Prijetnje novinarima i ugroza slobode medija“

Zagreb - Prijetnje novinarima i ugroza slobode medija bile su tema sjednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj su neki sudionici ustvrdili kako odgovornost zbog tih napada snose sami novinari, dok drugi smatraju da je poplava prijetnji novinarima radikalizirana u zadnje tri godine jer se političari u javnom diskursu koriste primitivnim jezikom i uvredama. 

Prva tematska sjednica Odbora sazvana je temeljem više inicijativa kako bi se zauzeo politički stav i poslala poruka da se nasilje prema novinarima neće tolerirati, kazao je predsjednik Odbora Jasen Mesić.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković ustvrdio je kako dio političara ne samo da se ne bori protiv napada na novinare, nego ih i potiče. Napadačima na novinare, kazao je Leković, u pravilu se pridružuje i dio "novinara", koji su zapravo propagandistički provokatori.

Ustvrdio je da istaknuti članovi Hrvatskih novinara i publicista (HNiP) prednjače u rušenju ugleda novinarske profesije, uključujući i izravne napade na novinare koji se bave svojim poslom. "Optužuju HND za izmišljeno ljevičarenje kako bi imali opravdanje za svoje navodno desničarenje", rekao je.

Predsjednica HNiP-a Katja Kušec kazala je pak da se to novinarsko udruženje organiziralo jer je postojeće novinarsko društvo uzurpiralo monopol na istinu. "Neću se baviti napadima jer saborski odbor nije mjesto za obračunavanja udruga. U zadnje vrijeme nikad veće slobode nije bilo, ali ni više neprovjerenih činjenica, šlamperaja i spinova", rekla je.

Čelnik HND-a pozvao je novinare kojima su upućene prijetnje da to prijave policiji, dok je od Državnog odvjetništva i policije zatražio veći angažman.
Zastupnik Goran Beus Richembergh (HNS) smatra da je poplava prijetnji novinarima i svima koji javno govore ohrabrena time što političari u javnom diskursu koriste primitivni jezik, dok zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) drži da odgovornost nije isključivo na politici nego i na novinarima.

Predstavnik Sindikata novinara Hrvatske Andrej Matijašević podsjetio je kako je, prema zadnjem izvješću povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava u Hrvatskoj, sloboda medija u silaznoj putanji, dok je po podacima nevladinih udruga u posljednjih godinu dana zabilježeno više od 75 napada na novinare.

Po podacima koje je iznio privremeni glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, u zadnjih deset godina zabilježeno je 78 napada na novinare povezanih s obavljanjem novinarskog posla, a u ovoj godini zabilježeno je 14  takvih slučajeva. Od 50 zabilježenih kaznenih djela, počinitelji su bili poznati u 35 slučajeva, što pokazuje da je razriješenost 70 posto. Zabilježena su i dva pokušaja teškog ozljeđivanja novinara, od kojih je jedan riješen. 

Zaključno je predsjednik Odbora Mesić predložio nekoliko zaključaka kojima se osuđuju pritisci i napadi na novinare bilo koje vrste te se nadležne institucije pozivaju na prevenciju i sankcioniranje djela koji se mogu okarakterizirati kao pritisak ili napad na novinare. O tim zaključcima će se glasovati na sljedećoj sjednici Odbora.
 

Author: Hina/Služba za medije