Predsjednik Odbora za europske poslove Milošević primio njemačkog veleposlanika Schultzea

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević danas je u Saboru primio veleposlanika Savezne Republike Njemačke Thomasa E. Schultzea.

Sugovornici su konstatirali da Republika Hrvatska i Savezna Republika Njemačka dugi niz godina grade stabilne i dobre odnose kako na političkoj tako i na gospodarskoj razini, ali i da postoji prostor za poboljšanje suradnje. Govoreći o Europskoj uniji i participiranju država članica u donošenju odluka na razini Unije veleposlanik Thomas E. Schultze drži kako je uloga nacionalnih parlamenata izuzetno važna, kako u približavanju Unije građanima komuniciranjem o europskim prijedlozima i temama, tako i snaženjem pozicija nacionalnih vlada provođenjem parlamentarnih rasprava o nacionalnim stajalištima. U kontekstu razvijanja bolje međuparlamentarne suradnje država članica Europske unije veleposlanik Schultze je izvijestio Domagoja Miloševića da će Njemačko-hrvatska parlamentarna skupina prijateljstva njemačkog Bundestaga uskoro boraviti u radnom posjetu Hrvatskome saboru te pozvao predsjednika Miloševića da se sastane s parlamentarcima tom prigodom.

Predsjednik Odbora Domagoj Milošević sa zadovoljstvom je prihvatio prijedlog te rekao da Odbor za europske poslove u planu aktivnosti za 2017. godinu predviđa intenziviranje suradnje s parlamentarcima država članica Europske unije kao i parlamentima država iz susjedstva. Također je dodao da će član Europske komisije i povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica predstaviti Odboru Program rada Komisije za 2017. na temelju čega se donosi Radni program, a da će Odbor na tematskim sjednicama raspravljati i o drugim važnim i aktualnim pitanjima.  

Razgovaralo se i o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije iz članstva Europske unije, Transatlantskom trgovinskom sporazumu između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, sporazumu između Europske unije i Kanade te o izazovima koje donosi migracijska kriza i izbjeglice. 
 

Author: Odbor za europske poslove