Milošević i Saucha sudjelovali na sastanku COSAC-a

Bratislava – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i potpredsjednik Tomislav Saucha sudjelovali su na 56. sastanku Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC) koju je od 13. do 15. studenoga organizirao slovački parlament Narodna rada. 

Na sastanku se okupilo tristotinjak predstavnika odbora nadležnih za europske poslove nacionalnih parlamenata država članica Europske unije, država kandidatkinja, predstavnika Europskog parlamenta te parlamenata sa statusom posebnih gostiju.

Teme sastanka bile su: status provedbe prioriteta slovačkog predsjedanja Vijećem Europske unije, jačanje uloge nacionalnih parlamenata u EU-u, Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo, energetska unija te zaštita vanjskih granica Unije u kontekstu migrantske krize.

Domagoj Ivan Milošević sudjelovao je u raspravi o energetskoj uniji te je istaknuo prednosti geostrateškog položaja Hrvatske kao sredozemne i podunavske zemlje, kojeg namjerava kapitalizirati izgradnjom LNG terminala na Krku. Rekao je da je Hrvatska predana izgradnji energetskih poveznica sa susjednim državama i učinkovitijem korištenju hidroenergetskih izvora kao obnovljivih izvora energije. Izrazio je i podršku politici borbe pritiv klimatskih promjena.

Tomislav Saucha osvrnuo se na temu migrantske krize pozdravivši pomak žarišta rasprava s relokacijskog mehanizma na zaštitu vanjskih granica Europske unije, koja je osobito važna u kontekstu ponovne uspostave punog funkcioniranja Schengena, čijom članicom Hrvatska želi postati. Naglasio je i važnost reforme europskog sustava azila uz poštovanje načela solidarnosti te unutarnje konsolidacije EU-a zbog pružanja pomoći državama izvorima migracijskih tokova.

Sastanak COSAC-a zaključen je usvajanjem Doprinisa, dokumenta kojim su obuhvaćene glavne poruke sastanka, a koji se u okviru političkog dijaloga upućuje Europskoj komisiji.
 

Author: Odbor za europske poslove