Odbor za turizam raspravljao o utjecaju najavljenih izmjena PDV-a na sektor ugostiteljstva

Zagreb - Odbor za turizam održao je u četvrtak tematsku sjednicu na kojoj je provedena rasprava o utjecaju povećanja stope PDV-a u sektoru ugostiteljstva. 

Predsjednik Odbora Branko Grčić upozorio je na nepostojanje analize učinka najavljenog povećanja stope PDV-a u sektoru ugostiteljstva ni na utjecaj na daljnje tekuće poslovanje i investicije u sektoru ugostiteljstva. Podsjetio je na pozitivne učinke niže stope PDV-a u prethodnom razdoblju. Upozorio je i na to  kako će se povećanje stope reflektirati na daljnja ulaganja u razvoj i investicije, konkurentnost te izravno na povezane sektore kao što su građevinarstvo, trgovina i prehrambena industrija. 

Ministar financija, Zdravko Marić  upozorio je kako se učinci porezne reforme u sektoru ugostiteljstva moraju promatrati u okviru sveobuhvatne porezne reforme, a ne samo u okviru Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u.  Naglasak je na rasterećenju i pojednostavljenju porezne politike te na provođenju što pravednijeg poreznog opterećenja i rasterećenja, kazao je.

Ministar turizma Gari Capelli izrazio je nadu u iznalaženje boljih rješenja za turizam i ugostiteljstvo utemeljenih na analizama utjecaja porezne politike. 

Predsjednik Ceha ugostitelja Igor Štanger u raspravi je upozorio kako će povećanje stope PDV-a utjecati na povećanje cijena, pad prometa, a time i pad zaposlenosti. 

Predsjednik udruženja hotelijera HGK-a Ronald Korotaj istaknuo je kako je povećanje stope PDV-a potrebno promatrati i u odnosu na stope koje imaju nama konkurentne turističke zemlje te napomenuo da je poreznom reformom potrebno stimulirati, a ne penalizirati ugostiteljsku djelatnost. 

Leila Krešić Jurić iz Sektora za turizam HGK-a upozorila je kako turizam kao izvoznik i generator razvoja treba stimulirati pa je HGK zagovornik snižavanja porezne stope što bi, prema njihovoj ocjeni, rezultiralo novim investicijama, povećanjem zapošljavanja i razvojem lokalnih zajednica. 

Predsjednik Udruge malih obiteljskih hotela Krunoslav Kapetanović izrazio je nezadovoljstvo najavljenim povećanjem PDV-a u sektoru ugostiteljstva navodeći kako je to u suprotnosti sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020. 

Predstavnik sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić upozorio je na problem nedostatka turističkih i ugostiteljskih djelatnika tijekom prošle sezone te izrazio bojazan kako će se ovaj problem multiplicirati povećanjem stope PDV-a za sektor ugostiteljstva. 

Predstavnici Udruge ruralnog turizma RH upozorili su na problem 700 objekata koji se bave seoskim turizmom u Republici Hrvatskoj, a čije će poslovanje povećanjem stope PDV-a u ugostiteljstvu nužno rezultirati povećanjem cijena, a posljedično tomu i smanjenjem interesa korisnika. U Udruzi to smatraju prijetnjom za njihovu konkurentnost. 

Predstavnik Hrvatske obrtničke komore Nenad Šepak podsjetio je na 16 000 obrtnika-poslodavaca koji pružaju ugostiteljske usluge, a koji su smanjenjem stope PDV-a diverzificirali svoju ponudu i bili pokretač razvoja lokalnih zajednica. Upozorio je kako će povećanje stope PDV-a imati utjecaj na gotovo 40 000 osoba zaposlenih u ugostiteljskim obrtima. 

U nastavku rasprave članovi Odbora iznijeli su različite stavove vezane uz najavljenu promjenu poreznog opterećenja za sektor ugostiteljstva upozoravajući  kako je prije provođenja reforme bilo potrebno pristupiti izradi analitičkih podloga i procjeni učinaka najavljenih poreznih opterećenja. Ukazano je i na postojeću stopu PDV-a od 25 posto u sektoru nautičkog turizma, ali i na potrebu promatranja utjecaja smanjenja stope poreza na dobit, podizanja granice za ulazak u sustav PDV-a, kao i smanjenja ulaznih troškova u ugostiteljstvu. Izraženo je i mišljenje kako se ovim promjenama stimulira izrada proizvoda manje dodane vrijednosti, ali i upozoreno na pogrešnu pretpostavku kako je PDV jedino što proizvod čini konkurentnim. 

Predložena je mogućnost korekcije najavljenog poreznog opterećenja tako da se PDV na usluženu hranu smanji, ali i istaknuta potreba uvođenja CRO kartice u turizmu kojom bi se kompenzirao utjecaj povećanja stope PDV-a u ugostiteljstvu. Ministar financija zaključno je istaknuo kako će se ovo porezno opterećenje djelomično ublažiti i činjenicom prepoznavanja Republike Hrvatske kao poželjne destinacije, ali i provođenjem investicija u državne kapacitete koji još nisu stavljeni u funkciju.
 

Author: Odbor za turizam/Služba za medije