Članovi Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske održali sastanak s predstavnicima Zajednice povratnika Bosanske Posavine

Zagreb – Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić i članovi Odbora održali su u četvrtak sastanak s predstavnicima Zajednice povratnika Bosanske Posavine iz općine Višnjik-Derventa, Jurom Krajinovićem, Pavom Dujakom i Pejom Gubercem.

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić uvodno je govorio o aktivnostima Odbora vezanim uz ustavno - pravni, ekonomski i socijalni položaj Hrvata u BiH, a posebno se osvrnuo na težak položaj Hrvata u Bosanskoj Posavini, tj. Republici Srpskoj. – Uloga Odbora je da  pitanje položaja Hrvata u ovom dijelu BiH osvijestimo na svim razinama odlučivanja, naglasio je Ljubić te istaknuo da Hrvati trebaju ostvariti konstitutivnost i ravnopravnost u svojem punom identitetu.
Kazao je kako se na području sjeverozapadne Bosne moraju stvoriti uvjeti ostanka Hrvata, ali i omogućiti i povratak onih koji se tamo žele vratiti, rekao je Ljubić te dodao kako Hrvatska ovdje može pomoći obnovom objekata, infrastrukture i rješavanjem imovinskih pitanja. 

Nazočni predstavnici Zajednice povratnika Bosanske Posavine iznijeli su probleme s kojima se susreću, poput velike nezaposlenosti mladih i obrazovanih Hrvata i nedostatne pomoći u izgradnji infrastrukture na lokalnoj razini. Kako su naglasili,  pomoć hrvatskih institucija potrebna im je u osnaživanju socijalnog i ekonomskog položaja što je preduvjet za jačanje političkog i kulturnog identiteta Hrvata u zapadnoj Bosni.

Predsjednik Odbora Ljubić kao i nazočni članovi Odbora izrazili su razumijevanje za probleme s kojima se susreću Hrvati u Bosanskoj Posavini te apelirali na njihovo jedinstvo, npr. u  koordinaciji rada brojnih udruga koje postoje na lokalnoj razini, što će uvelike pomoći u komunikaciji s nadležnim institucijama u Hrvatskoj. Također je istaknuta važnost uključivanja mladih i obrazovanih Hrvata u ovom dijelu BiH u politički život i aktivnije djelovanje u tijelima lokalne vlasti.

Uz predsjednika Odbora Bože Ljubića sastanku su nazočili potpredsjednik Ivica Mišić, zastupnica Ljubica Maksimčuk te zastupnici Tomislav Žagar, Željko Raguž i Mato Čičak.
 

Author: Služba za medije