U Saboru predstavljen Vladin Twining projekt "Podrška ravnopravnosti spolova"

Zagreb – Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora održao je u petak tematsku sjednicu na kojoj je predstavljen Twinning projekt „Podrška ravnopravnosti spolova“. 

Predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova Ivan Vilibor Sinčić uvodno je podsjetio kako Projekt provode Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske i Institut za zdravstvo i socijalnu skrb Republike Finske, a koji traje od svibnja 2016. do kolovoza 2017.

Helena Štimac Radin, v.d. ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, predstavila je dosadašnje i buduće aktivnosti te planirane rezultate i ciljeve Twinning projekta „Podrška ravnopravnosti spolova“. 

–Ukupna vrijednost Projekta iznosi 600.000 eura, od čega se 570.000 eura financira iz EU fondova, a 30.000 eura iznosi nacionalno učešće. Ukupno trajanje projekta jest 18 mjeseci, dok će faza provedbe u Hrvatskoj trajati 15 mjeseci. Cilj Projekta jest podizanje svijesti i povjerenja javnosti u sposobnosti Republike Hrvatske da zaštiti građane i građanke od rodne diskriminacije te jačanje institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost i učinkovitost sudova u području rodne ravnopravnosti. Očekivani rezultati Projekta usmjereni su na povećanje svijesti javnosti o ravnopravnosti spolova i ljudskim pravima kroz javne kampanje i aktivnu ulogu medija, uspostavu rodno osjetljive javne uprave kroz povećanje njihove vidljivosti i podizanja njihovih stručnih kapaciteta za uvođenje perspektive ravnopravnosti spolova u njihov rad, učinkovita suradnja između nacionalnih institucionalnih mehanizama i drugih dionika te povećanje znanja i vještina sudaca u skladu s europskim pravnim temeljima, pojasnila je Štimac Radin. 

Predstavnica Instituta za zdravstvo i socijalnu skrb Finske Hannele Varsa predstavila je finska iskustva i dobre prakse u kontekstu uvođenja perspektive ravnopravnosti spolova u javne politike. Posebno je istaknula važnost provođenja rodne perspektive u zakonodavnom procesu koji rezultira boljim odlukama i boljom administracijom na svim razinama. Kao dobro finsko iskustvo istaknula je mrežu zastupnica u finskom parlamentu u kojoj sudjeluju sve zastupnice iz svih stranaka, a koja postoji od 1991. godine. Mreža zastupnica osnažuje položaj žena u donošenju odluka te jako doprinosi zakonodavnom procesu, kazala je Hannele Varsa. 

Veleposlanstvo od početka daje potporu Twinning projektu „Podrška ravnopravnosti spolova“, istaknuo je finski veleposlanik Timo Rajakangas. –Ove godine slavimo 100. obljetnicu neovisnosti Finske koja se poklapa s implementacijom Projekta te bismo željeli pozvati institucije u Hrvatskoj da smisle 100 aktivnosti za ravnopravnost spolova kao što to činimo i u Finskoj, dodao je veleposlanik.

Finska kao jedna od predvodnica ravnopravnosti spolova u svijetu može biti uzor Hrvatskoj, kazala je zaključno potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Irena Petrijevčanin Vuksanović. 

Na sjednici su uz članove i članice Odbora nazočili i drugi zastupnici i zastupnice, predsjednici i predsjednice županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova, predstavnici i predstavnice nadležnih državnih institucija te udruga koje se bave zaštitom ženskih ljudskih prava.
 

Author: Služba za medije