Saborsko izaslanstvo sudjeluje na zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - U Strasbourgu je u tijeku prvi dio godišnjeg plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koje traje od 23. do 27. siječnja 2017. Na zasjedanju sudjeluje i Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u PSVE-u u kojemu su: voditelj Izaslanstva Mato Franković te članovi Marijana Balić, Goran Beus Richembergh, Jasen Mesić i Robert Podolnjak. 

Glavne teme zasjedanja, između ostalih, uključuju pitanje slobode medija u Europi te napade na novinare, problem humanitarne krize na području Gaze, rasprave o on-line novinarstvu i širenju mržnje putem društvenih mreža, a raspravlja se i o napretku u funkcioniranju demokratskih institucija u Ukrajini te o situaciji u Siriji. 

Skupštini se obratio predsjednik Cipra Nicos Anastasiades u ulozi predsjednika zemlje koja trenutačno predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe, predsjednik Rumunjske Klaus Werner Iohannis te povjerenik EU-a za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn. Hahn je naglasio kako EU i Vijeće Europe imaju zajednički skup vrijednosti te da obje organizacije mogu imati presudnu ulogu u mnogim izazovima današnjice kao što su klimatske promjene, gospodarstvo, migracije, terorizam i oružani sukobi, ukoliko djeluju zajednički. Govoreći o zemljama koje žele pristupiti Europskoj uniji, Hahn je naglasio kako to znači da te zemlje moraju stremiti primjenjivanju najviših demokratskih standarda te osigurati njihovu mjerljivost. 

Parlamentarcima se obratio i glavni tajnik Vijeća Europe ThorbjOrn Jagland koji je značajan dio svoga nastupa posvetio pitanju porasta populizma u europskim političkim okruženjima i prijetnjama koje populizam donosi. Naglasio je kako ta pojava ide protiv svega što je Europa gradila zadnjih 70 godina u smislu izgradnje ustavnih, parlamentarnih demokracija. Jagland je govorio i o problemu migracija, situaciji u Turskoj s kojom Vijeće Europe održava konstantan dijalog i daje određene preporuke te problemu terorizma i potrebi jačanja borbe protiv terorizma kao i davanja bolje podrške žrtvama terorizma. Jagland je, kako je uobičajeno, odgovarao i na brojna pitanja parlamentaraca.

Zastupnici iz Ruske Federacije neće ni ove godine sudjelovati u radu Parlamentarne skupštine jer nisu predali vjerodajnice na akreditaciju, iako je predsjednik PSVE-a Agramunt nedavno, radi obnavljanja dijaloga s Ruskom Federacijom, posjetio Moskvu. Na plenarnom zasjedanju održano je i glasanje o uključenju žurne rasprave o situaciji u Turskoj na dnevni red zasjedanja, usprkos tome što je Biro PSVE-a glasao protiv toga, no većina zastupnika je na kraju bila protiv uključenja te točke prije redovite rasprave na sljedećem, travanjskom zasjedanju. Zastupnici PSVE-a su tijekom zasjedanja izabrali i dvoje novih sudaca Europskog suda za ljudska prava iz Mađarske i Nizozemske.
 

Author: Izaslanstvo Hrvatskog sabora pri PSVE