Milošević i Saucha sudjelovali na sastanku predsjednika odbora uključenih u COSAC

Valletta – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i potpredsjednik Tomislav Saucha sudjelovali su na sastanku predsjednika odbora okupljenih u konferenciju odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC). Ovaj takozvani mini-COSAC održava se početkom svakog predsjedanja Vijećem Europske unije u državi predsjedateljici radi rasprave o prioritetima u predstojećem razdoblju i pripreme plenarnog sastanka COSAC-a.

Na sastanku predsjednika odbora uključenih u COSAC održanom na Malti pod predsjedanjem predsjednika Odbora za vanjske i europske poslove malteškog parlamenta Luciana Busuttila sudionici su raspravljali o prioritetima malteškog predsjedanja Vijećem Europske unije i Programu rada Europske komisije za 2017. godinu. 

Domagoj Milošević je, u osvrtu na malteške prioritete među kojima se ističe pitanje migracija, upozorio da je iz političkog diskursa nestao pojam izbjeglica te je naglasio potrebu razlikovanja između izbjeglica i migranata. U nastavku je ukazao na nemogućnost postojanja jedinstvenog europskog tržišta bez jedinstvenog tržišta rada te je pozvao na nastavak politike proširenja. U sklopu rasprave o Programu rada Komisije kao prioritete saborskog Odbora za europske poslove u ovoj godini istaknuo je izbjegličku krizu, migracije i sigurnost, gospodarske politike Europske unije s posebnim naglaskom na energetiku te politiku susjedstva.

Sastanak je zaključen najavom plenarnog COSAC-a koji će se održati od 28. do 30. svibnja 2017., također na Malti, a među ostalim temama, raspravljat će se i o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz članstva u Europskoj uniji, migracijama i pomorskoj politici.
 

Author: Odbor za europske poslove