Zastupnici Kluba SDP-a razgovarali s predstavnicima Novog sindikata pirotehničara

Zagreb – Zastupnici Kluba SDP-a Mirando Mrsić, Ranko Ostojić, Predrag Matić, Saša Đujić i Damir Tomić održali su u četvrtak sastanak s predstavnicima Novog sindikata na temu razminiranja u Hrvatskoj. 

Novi sindikat okuplja najveći broj pirotehničara koji rade u sustavu razminiranja i kao sindikat se godinama bori za osiguravanje dostojanstvenih uvjeta rada pirotehničara. Kolektivni ugovor o razminiranju potpisan je 2013. godine kojim su zaštićena njihova radna prava.

Predstavnici Novog sindikata informirali su zastupnike o zastoju u potpisivanju novog kolektivnog ugovora. Prema informaciji predstavnika pirotehničara usuglašen je novi kolektivni ugovor između poslodavaca i sindikata, ali je izostao dogovor sa Hrvatskim centrom za razminiranje koji bi trebao dati suglasnost na jediničnu cijenu razminiranja. U više navrata su kontaktirali HCR i Ministarstvo unutarnjih poslova te osobno ministra, ali nisu uspjeli dogovoriti sastanak. Osim tih problema istaknuli su veliki problem koji će se nastati kada završi razminiranje u Hrvatskoj jer će tada preko 200 pirotehničara ostati bez posla i prihoda. 

Klub SDP-a je podržao nastojanje da se potpiše kolektivni ugovor za razminiranje te će nastaviti zagovarati osiguravanje dostojanstva pirotehničara. Saborski zastupnici su istaknuli da  život i sigurnost pirotehničara moraju biti prioritet, a ne cijena razminiranja.
 

Author: Klub zastupnika SDP-a