Vesna Pusić primila veleposlanika Države Kuvajt Al-Adsanija

Zagreb - Vesna Pusić, članica Odbora za vanjsku politiku primila je u srijedu kuvajtskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Pragu Aymana Mohammada Yousefa Al-Adsanija.

Na sastanku je bilo riječi o pregovorima EU-a i Kuvajta o izuzeću od schengenskih viza za kuvajtske građane. Veleposlanik je izrazio nadu u hrvatsku podršku u institucijama Europske unije, prvo u Europskoj komisiji kako bi podnijela navedeni predmet Europskom parlamentu, a zatim i među zastupnicima Parlamenta. 

Veleposlanik Al-Adsani izvijestio je zastupnicu Pusić da je Država Kuvajt već udovoljila tehničkim zahtjevima Europske unije o putovnicama te će od 1. veljače 2017. sve izdane kuvajtske putovnice udovoljavati obvezama potrebnima za izuzeće od viza za kuvajtske građane pri ulazu u schengenski prostor. Dodao je i da će izuzimanje od viza pospješiti gospodarsku suradnju EU-a i Kuvajta te olakšati investicije.
 
Sudionici sastanka govorili su i o skorašnjem otvorenju veleposlanstva Republike Hrvatske u Državi Kuvajt. Za sada RH diplomatski pokriva Kuvajt u sklopu Veleposlanstva RH u Dohi, a otvaranje veleposlanstva u Kuwaitu unaprijedit će političke te napose gospodarske odnose RH i Države Kuvajt.

Author: Odbor za vanjsku politiku