Održan sastanak članova Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske s predstavnicima hrvatske zajednice u Makedoniji

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić te članovi Odbora Željko Raguž i Domagoj Hajduković održali su u srijedu sastanak s predstavnicima hrvatske zajednice u Makedoniji: Snježanom Trojačanec, članicom Savjeta Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Violetom Kalić-Krstić, potpredsjednicom Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji (ZHRM) te Vladom Samojlovskim, potpredsjednikom Makedonsko-hrvatskoga društva Tetovo.

Predstavnici hrvatske zajednice govorili su o aktualnom položaju Hrvata u Makedoniji koji nemaju status nacionalne manjine, već etničke zajednice, a među brojnim problemima istaknuli su izostanak financijske potpore i neprovođenje odredbi Sporazuma o zaštiti prava hrvatske manjine u Makedoniji i makedonske manjine u Hrvatskoj od strane makedonske Vlade, iako je sporazum potpisan još 2007. godine.

Naglašena je potreba snažnije potpore nadležnih hrvatskih institucija i njihovih predstavnika Hrvatima u Makedoniji u ostvarivanju njihovih prava, a posebno je izraženo nezadovoljstvo dugom i složenom procedurom rješavanja administrativnih poslova, poput izrade hrvatskih dokumenata ili dobivanja hrvatskoga državljanstva.

U kontekstu očuvanja hrvatskoga jezika i kulture, predstavnici Hrvata predložili su uvođenje nastave hrvatskoga jezika ne samo za mlade, nego i za stariju dob, a jedna od mogućnosti povezivanja mladih Hrvata iz Makedonije s Hrvatskom je i njihovo uključivanje u volonterske projekte u Hrvatskoj.

Predsjednik Odbora Božo Ljubić i zastupnici Hajduković i Raguž složili su se da odnose s hrvatskom zajednicom u Makedoniji treba dinamizirati i pružiti joj svu moguću potporu.

- Odbor, kao matično tijelo koje brine za Hrvate izvan RH, istaknuo je Ljubić, učinit će sve da potakne rješavanje problema s kojima se Hrvati u Makedoniji suočavaju, a jedan od prvih koraka bit će prijedlog izmjene zakonodavstva vezanoga uz stjecanje hrvatskog državljanstva te prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima koji bi trebao uključiti i amandman da se Hrvati sa stranim državljanstvom ili bez državljanstva ne smatraju strancima prema odredbama toga Zakona.

Author: Služba za medije