Odbor za ravnopravnost spolova održao tematsku sjednicu povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Zagreb - Odbor za ravnopravnost spolova održao je tematsku sjednicu povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na temu: "Život i problemi žrtava nasilja nakon izlaska iz skloništa". Svrha tematske sjednice obilježavanje je desete obljetnice Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a na ovaj način se i Hrvatski sabor uključio u kampanju Interparlamentarne unije - Parliaments take action on violence against women.

U radu tematske sjednice sudjelovale su saborske zastupnice, pravobraniteljice za djecu i za osobe s invaliditetom, predstavnice i predstavnici nadležnih ministarstava, županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova te nevladinih udruga i skloništa koja skrbe o žrtvama nasilja u obitelji. Uvodna izlaganja o temi održale su predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol i ravnateljica Caritasovog doma za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja Rijeka Suzana Samardžić. Gordana Sobol istaknula je potrebu za pokretanjem šire akcije koja bi obuhvatila tretman žrtava nasilja nakon izlaska iz skloništa koji do danas nije adekvatno riješen. Upozorila je na poražavajuću statistiku Ministarstva unutarnjih poslova da su u prvih devet mjeseci ove godine podnesene 14 162 prijave zbog nasilja u obitelji, dok je tamna brojka sigurno višestruko veća. Uz nedostatan broj skloništa za žrtve, već postojeća skloništa imaju velikih problema u osiguravanju kontinuiranog financiranja.

Suzana Samardžić identificirala je pet najčešćih problema s kojima se žene žrtve nasilja susreću – odnos sudova prema žrtvama, nemogućnost stambenog zbrinjavanja nakon napuštanja skloništa, problemi pri zapošljavanju, neostvarivanje prava na dječji doplatak po posebnim uvjetima ali i nemogućnost utvrđivanja stupnja invaliditeta koji može proizaći iz zlostavljanja. Potrebna je šira koordinacija svih nadležnih institucija, zaključile su, kako bi se žrtvama nasilja osigurala podrška da se nakon izlaska iz skloništa, integriraju u život svoje lokalne zajednice.

U raspravi koja je uslijedila izneseno je niz iskustava iz prakse, kao i moguća rješenja. Fokus rasprave bio je na osposobljavanju žrtava za samostalan život. Prvenstveno kroz stjecanje financijske neovisnosti, ali i uz podršku društva u tom procesu. Izdvojeni su problemi s kojima se susreću žene s invaliditetom koje su često dvostruko diskriminirane. Također je skrenuta pozornost na specifične situacije s kojima se susreću žene iz manjih sredina. Zastupnica Mirela Holy predložila je intenzivnije uključivanje muškarca u ovakve rasprave i projekte čime bi se pojačala poruka društvu. Sugovornice su se osvrnule i na novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji kao i na primjenu važećih međunarodnih konvencija o ovom problemu.

Author: Služba za odnose s javnošću