Vesna Pusić primila veleposlanicu Rumunjske u Republici Hrvatskoj Oanu-Cristinu Popu

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u oproštajni posjet veleposlanicu Rumunjske u Republici Hrvatskoj Oanu-Cristinu Popu.

Razgovaralo se o trenutnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i Rumunjskoj, posebice u svjetlu nadolazećih predsjedničkih izbora u obje zemlje, kao i o utjecajima i posljedicama prelijevanja svjetske recesije na nacionalna gospodarstva.

Predsjednica Nacionalnog odbora izložila je status hrvatskih pristupnih pregovora, rekavši da Hrvatska do kraja ove godine planira otvoriti sva preostala pregovaračka poglavlja, uključujući i ono najzahtjevnije pregovaračko poglavlje - Pravosuđe i temeljna prava. Osvrnula se na potpisani Arbitražni sporazum između Hrvatske i Slovenije i ratifikaciju koja slijedi u Saboru, naglasivši da je time Hrvatska konačno postigla ono na čemu je inzistirala - razdvajanju rješavanja pitanja granice između dviju država što je bilateralno pitanje od pitanja hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Dodala je da međunarodna arbitraža jest izvjestan rizik, ali je isto tako veća mogućnost dobitka. Drugim riječima, taj rizik se isplati podnijeti gledajući dobrobit koju Hrvatska posljedično može polučiti.

Vesna Pusić zahvalila je veleposlanici Rumunjske na njenom angažmanu u Republici Hrvatskoj tijekom mandata, a obostrano je zaključeno da dvije zemlje trebaju nastaviti već potvrđeno dobru suradnju koja je u zajedničkom interesu.

Author: Služba za odnose s javnošću