Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić primio zamjenicu ministra vanjskih poslova Egipta Bassim

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić primio je u radni posjet predstojnicu Ureda i zamjenicu ministra vanjskih poslova Arapske Republike Egipat Wafaau Bassim. 

Potpredsjednik Friščić prvotno je naglasio da Hrvatska iznimno cijeni podršku Egipta u trenucima priznanja Hrvatske na međunarodnom planu 1992. godine, kao i potporu koju ju Egipat dao hrvatskoj kandidaturi za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti.

Obostrano je konstatirano da su bilateralni odnosi dviju zemalja tradicionalno vrlo dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, pa ih takve treba njegovati i u budućnosti. Naravno, interes za njihovim daljnjim jačanjem itekako je izražen s obje strane, a naglasak je na poticanju gospodarskih odnosa i veće robne razmjene. Međuparlamentarne kontakte i suradnju srodnih parlamentarnih odbora treba također u budućnosti jačati. Sugovornici su razmijenili mišljenja o trenutačnim kriznim svjetskim žarištima te aktualnim odnosima u području jugoistočne Europe, a potpredsjednik Friščić upoznao je gošću s tijekom pregovaračkog procesa Hrvatske s EU. Rekao je da su dva temeljna cilja Hrvatske na međunarodnom planu ulazak u EU i NATO, a Hrvatska je kao mediteranska zemlja zainteresirana i za jačanje suradnje sa svim zemljama Sredozemlja, pa je i to još jedan imperativ oko kojeg dvije zemlje mogu naći zajednički interes. 

Uzajamno je izraženo zanimanje za što skorijim stupanjem na snagu Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja robe što će dosta pripomoći gospodarstvenicima s jedne i druge strane te jačanju bilateralne gospodarske suradnje i robne razmjene. Egipatska visoka dužnosnica izrazila je interes Egipta za proširivanjem bilateralne gospodarske suradnje. Istaknula je da je Egipat vrlo zainteresiran za korištenje hrvatskih morskih luka kao izlaza svojih proizvoda i robe na europsko tržište. Istaknula je da Egipat snažno podržava buduće članstvo Hrvatske u EU, ponajprije jer ga smatra prirodnim savezom i prirodnim povezivanjem. "Mi smo jako zainteresirani za vaše pristupanje EU, jer ćemo tako dobiti još jednog prijatelja u EU koji nas razumije i podupire naše interese", zaključila je Bassim. 

Author: Služba za odnose s javnošću