U Hrvatskome saboru odana počast žrtvama holokausta

Zagreb - Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Dragica Zgrebec poručila je u utorak kako se Danom sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, šalje poruka da mir, sloboda, jednakost, solidarnost, poštivanje različitosti i pravo na izbor svakog čovjeka znače zalog budućnosti čovječanstva. 

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, obilježen je danas u Hrvatskome saboru, a na svečanosti nazočili su predstavnici Sabora, novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, članovi Vlade, predstavnici vjerskih zajednica te predstavnici židovskih i romskih udruga.

- Dan sjećanja na žrtve holokausta podsjećanje je na žrtve nacističkoga režima u Drugome svjetskom ratu. Najveći broj europskih zemalja obilježava ga 27. siječnja, a to je dan kada je 1945. godine oslobođeno 7 500 zarobljenika koncentracijskoga logora Auschwitz, podsjetila je izaslanica predsjednika Sabora Dragica Zgrebec. Holokaust, zastrašujuća posljedica nacističkih rasnih zakona, stradanje je prije svih Židova i Roma, ali i svih onih koji su se opirali nacističkoj i fašističkoj ideologiji ili su samo bili drukčiji, istaknula je Zgrebec. 

Holokaust kao termin za genocid, naglasila je, koristi se kako bi se ukazalo na osobitu mržnju prema Židovima i ideološku osudu židovstva, na kojima se temeljila nacistička ideologija. Nacistički režim uništavao je i druge skupine - homoseksualce, duševne bolesnike te svoje političke protivnike. 

Zgrebec podsjeća na masovne nasilne deportacije i odvođenja u logore, te okrutna ubojstva. - Nikada ne smijemo zaboraviti te muškarce, žene i djecu i njihovu agoniju, poručila je potpredsjednica Sabora. Podsjetila je da i Hrvatska ima "tamnu stranu povijesti", da je bila proglašena tzv. NDH čiji je marionetski ustaški režim provodio politiku svojih mentora, ali, istaknula je, u tome nije imao široku potporu hrvatskoga naroda. Hrvatski narod masovno se priključio antifašističkoj borbi koja je Hrvatsku pridružila pobjedničkoj antifašističkoj koaliciji. Nacistička i rasistička ideologija nikada nisu, niti će imati, podršku u hrvatskome narodu, naglasila je Zgrebec. 

Okupljeni u Saboru minutom šutnje odali su počast žrtvama. S pijetetom i tugom spram žrtava holokausta, s ponosom prema ljudima koji su se borili protiv toga strašnog zla, rekla je potpredsjednica Sabora. 

videosnimka

Author: Hina