Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević sastao se s potpredsjednikom STOA panela Europskog parlamenta Paulom Rübigom i članicom Marijanom Petir

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević s članovima Odbora te članovi Odbora za zaštitu okoliša na čelu s Darkom Horvatom održali su sastanak s prvim potpredsjednikom STOA panela (Science and Technology Options Assessment) Europskog parlamenta Paulom Rübigom i članicom Panela Marijanom Petir.

Paul Rübig uvodno je predstavio Panel, istaknuvši kako je riječ o savjetodavnom tijelu Europskoga parlamenta za pitanja znanosti i tehnologije. -Glavni cilj STOA panela jest da zastupnicima Europskog parlamenta nudi neovisne i stručne procjene znanstvenog i tehnološkog razvoja te predlaže smjernice povezane s time, kako bi mogli donositi informirane odluke vezane uz znanost i tehnologiju. STOA panel orijentiran je na neovisne znanstvene činjenice te savjetuje donositelje političkih odluka u sljedećim područjima: eko-mobilnost i moderna energetska rješenja, održivo upravljanje prirodnim resursima, izazovi informacijskog društva, zdravlje i nove tehnologije te znanstvena politika, komunikacija i globalno umrežavanje, pojasnio je Rübig.

Govoreći o aktivnostima Odbora za europske poslove predsjednik Odbora Domagoj Ivan Milošević posebno je istaknuo fokus na gospodarska pitanja kao i potrebu tješnje suradnje nacionalnih parlamenata s institucijama Europske unije. Osvrnuvši se na budući ekonomski razvoj Europske unije sugovornici su istaknuli potrebu donošenja zakona koji se odnose na područje primjene novih tehnologija i inovacija. Povezivanje znanosti i tehnologije, obrazovnog sektora i gospodarstva ključne su poveznice za budući ekonomski rast Europske unije, suglasni su sudionici sastanka.

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica STOA panela Marijana Petir podsjetila je na važnost boljeg komuniciranja odluka europskih institucija prema javnosti, istaknuvši kako je riječ o odlukama na dulji vremenski rok i koje se odnose na više od 500 milijuna građana. Član Odbora za zaštitu okoliša i prirode Darko Horvat izvijestio je goste o pozitivnim prošlogodišnjim gospodarskim pokazateljima Hrvatske, istaknuvši kako očekuje nastavak pozitivnog trenda i u 2017., posebice kada se u obzir uzmu i vrlo dobra predviđanja turističke sezone.

Author: Služba za medije