Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić boravio u radnome posjetu Slovačkoj

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić vratio se s dvodnevnoga radnog posjeta Republici Slovačkoj u kojoj je, na poziv potpredsjednice slovačkoga parlamenta Jane Laššákove, boravio od 20. do 21. siječnja 2015. godine.

Prvoga dana radnog posjeta u Bratislavi Stazić se susreo s Janom Laššákovom. Tijekom susreta obje su strane izrazile zadovoljstvo zbog vrlo dobre suradnje dviju zemalja, obostrane brige o nacionalnim manjinama te izvrsnoj kulturnoj suradnji Republike Hrvatske i Republike Slovačke. Sa slovačke strane izraženo je veliko zanimanje za aktualna politička zbivanja u Hrvatskoj, za protekle predsjedničke izbore, probleme uzrokovane rastom tečaja švicarskoga franka te njegovim izravnim posljedicama na hrvatsko gospodarstvo.
 
U utorak je održan i sastanak s državnim tajnikom slovačkoga Ministarstva kulture Ivanom Sečikom, na kojem je izraženo zadovoljstvo suradnjom na području kulture. Obje strane istaknule su važnost promicanja kulture, posebice u malih naroda. Ministar kulture Slovačke, kao starije članice Europske unije, iznio je svoja pozitivna iskustva korištenja EU fondova u kulturne svrhe. Još je jednom potvrđen odličan odnos Slovačke prema hrvatskoj manjini u Slovačkoj, te Hrvatske prema slovačkoj manjini u Hrvatskoj, što je usko povezano s kulturnim projektima u obje zemlje. 
   
U srijedu se Stazić sastao s Miroslavom Lajčákom, potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Slovačke. Teme razgovora bile su hrvatska unutarnja politika, aktualna zbivanja u Hrvatskoj i Slovačkoj te gospodarstva dviju prijateljskih zemalja.
 

Author: Ured potpredsjednika Sabora