Furio Radin primio izaslanstvo Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Srbije

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin s članovima Odbora primio je izaslanstvo Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije. 

U uvodnom dijelu sastanka predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije Meho Omerović čestitao je Republici Hrvatskoj na skorom punopravnom članstvu u Europskoj uniji. 

U nastavku se razgovaralo o aktivnostima i nadležnosti dvaju odbora. Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora Furio Radin predstavio je gostima iz Srbije djelokrug i rad Odbora, istaknuvši da Odbor ima trinaest članova uz predsjednika i potpredsjednicu iz redova saborskih zastupnika i zastupnica te četiri člana iz redova uglednih javnih, stručnih i znanstvenih djelatnika te vjerskih zajednica. –Područje djelovanja Odbora je vrlo široko te uključuje ostvarivanje i zaštitu ljudskih sloboda te ostvarivanje prava nacionalnih manjina utvrđenih Ustavom i zakonima RH. Odbor surađuje i s drugim tijelima koja djeluju na području zaštite ljudskih i etničkih prava., kazao je Radin. Radin se posebno osvrnuo i na aktivnu suradnju s pučkom pravobraniteljicom te s pravobraniteljicama za djecu, osobe s invaliditetom i ravnopravnost spolova.

Meho Omerović predstavio je rad Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova. Istaknuo je da je Odbor konstituiran 2012. godine te da u prethodnim sazivima Narodne skupštine nije postojao. Kao i gotovo svi drugi odbori Narodne skupštine Odbor prema Poslovniku ima sedamnaest članova od čega jedanaest žena te sedamnaest zamjenika. Područje je njegova djelovanja zaštita ljudskih prava i sloboda, položaj vjerskih zajednica te provođenje i poštivanje rodne ravnopravnosti. U nastavku su sugovornici razmijenili mišljenja i informacije o načinu izbora i ovlastima pučkog pravobranitelja u Hrvatskoj te zastupnika građana u Srbiji. Bilo je riječi i o statusu i položaju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, srpske manjine u Hrvatskoj te o zastupljenosti nacionalnih manjina u državnoj upravi dviju zemalja. 

Tijekom posjeta Hrvatskome saboru Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije održat će sastanke i s Odborom za ravnopravnost spolova te Odborom za europske integracije.

Author: Služba za medije