Ines Strenja-Linić sudjelovala na okruglom stolu o europskoj obrani

Malta - Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić sudjelovala je na okruglom stolu o europskoj obrani koji su pod pokroviteljstvom predsjednice Malte Marie Louise Coleiro Preca organizirali Minhenska sigurnosna konferencija i Women in Parliaments. Sastanak se održao uoči neformalnog sastanka ministara obrane država članica Europske unije tijekom malteškog predsjedanja Vijećem, a okupio je četrdesetak europskih političarki, predstavnica parlamentarne i izvršne vlasti.

Sudionici skupa složili su se da je u svjetlu brojnih aktualnih izazova kao što su migracije, terorizam, nasilni ekstremizam, radikalizacija te hibridne prijetnje potrebno udruženo djelovanje kroz integrirani pristup koji uključuje usklađenu primjenu europskih politika i instrumenata te strateško povezivanje unutarnjih i vanjskih aspekata aktivnosti Europske unije.

Predsjednica Odbora Ines Strenja-Linić u svom je izlaganju istaknula da Republika Hrvatska podržava jačanje učinkovitosti, vidljivosti, brzine odgovora i utjecaja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, jačanje obrambenih sposobnosti država članica EU-a te poticanje i intenziviranje suradnje država članica u području obrambene industrije. Sigurnosno okruženje i nove vrste prijetnji zahtijevaju zajedničko i solidarno djelovanje svih država članica EU-a, jaču suradnju i partnerstva, ponajprije s NATO-om, UN-om i u okviru transatlantskog partnerstva i sigurnosti, rekla je Strenja-Linić. Zaključila je da u sveobuhvatnom odgovoru na izazov migracija u Europskoj uniji, Republika Hrvatska ističe važnost misija i operacija u okviru ZSOP-a, posebno u borbi protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima te u doprinosu ukupnom jačanju sigurnosti.

Author: Ured za međunarodne i europske poslove