Božo Ljubić primio glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Kazimira Bačića

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić, član Odbora Željko Raguž i voditelj Odjela za medije, kulturu i sport Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Ivan Vukoja održali su sastanak s glavnim ravnateljem Hrvatske radiotelevizije Kazimirom Bačićem. Tema sastanka bila je unaprjeđenje informiranja Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Na sastanku se razgovaralo o ulozi Hrvatske radiotelevizije kao javnoga servisa temeljem zakonskih i Ustavnih obaveza kao i temeljem Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske radiotelevizije. Sugovornici su se složili s potrebom širenja dopisničke mreže HRT-a u Bosni i Hercegovini u vidu otvaranja televizijskoga studija i dopisništava u Mostaru i Sarajevu. Također je izložen prijedlog ravnatelju da je potrebno utemeljiti i dopisništvo u Beogradu. Mreža dopisništava je neophodna radi boljega informiranja Hrvata izvan RH, ali i informiranja hrvatske javnosti o pitanjima od interesa za Hrvate izvan RH. Na sastanku se također razgovaralo o potrebi suradnje oko izrade novoga petogodišnjeg Ugovora između Vlade RH i HRT-a te je dogovorena daljnja suradnja radi usvajanja što boljeg Ugovora, posebice radi pitanja Hrvata izvan RH.

Tijekom razgovora također je predloženo uvođenje posebnoga programa na HRT-u  odnosno kanala putem kojega bi HRT emitirao sve programe iz vlastite proizvodnje, a koji bi bio prilagođen za Hrvate izvan RH. Dogovoreno je da će se nastaviti daljnja suradnja kroz formiranje stručnih skupina koje će voditi brigu o realizaciji svih pitanja koja su otvorena na današnjem sastanku.

Author: Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske