Milorad Pupovac održao sastanak s voditeljem Ureda Veleposlanstva Republike Litve u Zagrebu Deividasom Stankevičiusom

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Milorad Pupovac održao je sastanak s voditeljem Ureda Veleposlanstva Republike Litve u Zagrebu Deividasom Stankevičiusom.

Stankevičius je predstavio Ured Veleposlanstva Republike Litve koji se nedavno otvorio u Zagrebu kao potpora Republici Litvi, koja 1. srpnja 2013. preuzima predsjedanje Europskom unijom. Kako se Ured nalazi u prostorijama finskog veleposlanstva, otvaranje ovog ureda dobar je primjer primjene regionalne suradnje između nordijskih i baltičkih zemalja kao i provedbe Memoranduma o razumijevanju koji su potpisali svi nordijski i baltički ministri vanjskih poslova u 2011. godini koji omogućuje postavljanje diplomata u veleposlanstva i misije drugih zemalja u inozemstvu. Ovo je prvi slučaj takve suradnje između Finske i Litve.

Voditelj Ureda predstavio je u kratkim crtama plan rada Ureda najavivši i tijesnu suradnju s nedavno otvorenim Uredom Republike Hrvatske u Vilniusu. Također je najavio da bi, ukoliko bi se pokazali konkretni rezultati rada tih ureda, oni nakon nekog vremena mogli prerasti u veleposlanstva, posebice imajući na umu da Hrvatska nema svoje diplomatsko predstavništvo u baltičkim zemljama. Kao važne točke litavskog predsjedanja EU najavio je raspravu o proračunu Europske unije, koji će morati biti u korelaciji s trenutnom gospodarskom krizom i velikom nezaposlenošću, pogotovo mladih. Drugi prioritet litavskog predsjedanja bit će dobrosusjedska politika, posebice misleći na Istočno partnerstvo gdje Litva uvelike pomaže Ukrajini, Moldovi i Gruziji. 

Pupovac je istaknuo kako naše zemlje imaju puno toga zajedničkog što nam olakšava međusobno razumijevanje. Dao je punu potporu politici dobrosusjedskih odnosa, smatrajući kako su oni za svaku regiju važni, a bit je pronaći nešto zajedničko za lakše razumijevanje. Podržao je stavljanje pitanja nezaposlenosti na dnevni red litavskog predsjedavanja, naglasivši kako je to i jedno od bolnih hrvatskih pitanja gdje je najvažnije iznaći mjere za poticanje zaposlenosti te restrukturiranje gospodarstva uvođenjem novih generacija industrija.
 

Author: Služba za medije