Sonja König na međuparlamentarnom sastanku odbora o prijedlogu direktive Europske komisije o poboljšanju jednake zastupljenosti spolova među neizvršnim direktorima društava uvrštenih na burzi i povezanih mjera

Bruxelles – Potpredsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Sonja König sudjelovala je na međuparlamentarnom sastanku nadležnih odbora nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta o prijedlogu direktive Europske komisije o poboljšanju jednake zastupljenosti spolova među neizvršnim direktorima društava uvrštenih na burzi i povezanih mjera.

Sastanak je održan u organizaciji Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova (FEMM) i Odbora za pravne poslove (JURI) Europskog parlamenta. Svrha sastanka bila je razmjena mišljenja o ovom zakonodavnom prijedlogu i o iskustvima država članica u promicanju zastupljenosti spolova, a kao podloga za izradu pozicije EP-a koja će biti predstavljena u srpnju 2013. U tom će procesu aktivno sudjelovati i Republika Hrvatska. 

Sudionici sastanka pozdravili su prijedlog Direktive EK, no imali su različita viđenja o načinima ostvarivanja cilja zastupljenosti podzastupljenog spola među neizvršnim direktorima društava uvrštenih na burzi u zadanom vremenskom roku koji predviđa zastupljenost od 40 posto do 2020. godine. Pojedini zastupnici ukazivali su na različitost nacionalnih zakonodavnih okvira država članica na području radnog prava te su se kritički osvrtali na sankcije koje predviđa prijedlog Direktive. 
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove/Služba za medije