Zastupnici Bernardić i Milošević susreli se s predsjednikom švedskog parlamenta Urbanom Ahlinom

Zagreb - Zastupnik u Hrvatskome saboru i predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardić primio je predsjednika Parlamenta Kraljevine Švedske Urbana Ahlina. Sastanku su nazočili i potpredsjednik Odbora za europske poslove Bojan Glavašević te potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Domagoj Hajduković.

Sugovornici su razgovarali o ukupnim bilateralnim odnosima dviju zemalja, pri čemu je posebno istaknuta dinamična suradnja švedskog i hrvatskog parlamenta. Bilo je riječi i o potrebi daljnjeg unapređenja suradnje na području turizma i kulture.

Osvrnuvši se na aktualne izazove s kojima se susreće Europska unija predsjednik švedskog parlamenta Urban Ahlin istaknuo je kako se unatoć nepovjerenju europskih građana u europske institucije Švedska zalaže za daljnje proširenje Unije na države Zapadnog Balkana.

Davor Bernardić je istaknuo kako podržava buduće proširenje Europske unije na zemlje Zapadnog Balkana, posebice u kontekstu stvaranja dugoročnog mira i stabilnosti. U nastavku je bilo riječi i o potrebi aktivnije suradnje dviju zemalja u okviru europskih tema te odnosima Hrvatske sa susjednim zemljama.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević održao je također sastanak s predsjednikom Parlamenta Kraljevine Švedske Urbanom Ahlinom. Susretu su nazočili i potpredsjednik Odbora za europske poslove Franjo Lucić i članica Odbora Irena Petrijevčanin Vuksanović.     

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o budućnosti Europske unije pri čemu je predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević izvijestio predsjednika švedskog parlamenta Urbana Ahlina o nedavno donesenim zaključcima Odbora o Bijeloj knjizi o budućnosti Europe. Između ostalog, Milošević je naglasio kako uključivost i ravnopravnost država članica trebaju biti ključna načela izgradnje buduće Europske unije kao i potpuno jasni kriteriji i jednaka pravila za sve države članice u smislu daljnje suradnje i organiziranja unutar Unije.  

Razgovaralo se i o perspektivi proširenja Europske unije, a sugovornici su istaknuli kako se zalažu za daljnje proširenje Unije na zemlje Zapadnog Balkana. Domagoj Ivan Milošević naglasio je važnost individualnog vrednovanja napretka država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za članstvo te drži da njihovo povezivanje ne bi doprinijelo ubrzanju procesa ulaska u članstvo.

Author: Služba za medije