U Hrvatskome sabora održan okrugli stol povodom predstavljanja hrvatskoga izdanja priručnika "Državljanstvo i apatridnost: Priručnik za parlamentarce"

Zagreb - U organizaciji Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskoga sabora održan je okrugli stol povodom predstavljanja hrvatskoga izdanja priručnika za parlamentarce “Državljanstvo i apatridnost: Priručnik za parlamentarce”. Priručnik je pripremljen u izdanju Ureda Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice (UNHCR-a) i Interparlamentarne unije (IPU).

U ime predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića, nazočne je pozdravio potpredsjednik Sabora Neven Mimica. Pozdravivši vrijednu inicijativu, podsjetio je da je državljanstvo jedno od temeljnih prava čovjeka. Ono, osim osjećaja identiteta i pripadnosti, predstavlja i jedan od preduvjeta za ostvarivanje niza prava koja su državljanima različitih država samorazumljiva i lako dostupna. Potpredsjednik Mimica podsjetio je da je Hrvatska potpisnica Konvencije o pravnom položaju osoba bez državljanstva iz 1954. godine, dok još uvijek nije potpisnica Konvencije o smanjenju apatridnosti iz 1961. godine. Osim putokaza za zakonodavnu djelatnost, ovaj priručnik je i vrijedan doprinos jačanju javne uloge parlamentaraca o ovom problemu.
 
Ispred Ureda Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj govorila je Jasna Barberić. Podsjetivši da je problem apatridnosti globalan, rekla je da se procjenjuje da danas bez državljanstva živi oko 12 milijuna ljudi. Iako je u Hrvatsko registrirano tek 20 apatridnih osoba, pretpostavlja se da je taj broj znatno veći, posebno u okviru romske populacije u RH. Apelirala je da Hrvatska svojim zakonima i međunarodnim djelovanjem intenzivnije potiče smanjenje apatridonsti. 

Voditeljica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Marija Lugarić predstavila je rad IPU-a u okviru ove tematike.  Naglasila je da ovaj priručnik sadrži objedinjene preporuke i smjernice za zastupnike, kao i praktične upute o mogućnostima djelovanja. Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac rekao je da Hrvatska, nakon usmjerenosti na unutrašnje probleme, ulazi u razdoblje kada mora što više pridonositi rješavanju ovakvih problema u okviru međunarodne zajednice. Problemom apatridnosti testira se i integracijski kapacitet pojedine države, zaključio je, te Hrvatska mora učiniti veće napore kako bi se apatridnost što više smanjila na teritoriju RH, ali i u okviru čitave regije. 

U raspravi koja je uslijedila, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik upozorila je na rodni aspekt ovog problema, dok je Mario Pavlović (UNHCR) apelirao na zastupnike da posebnu pažnju obrate izmjenama zakonodavnog okvira koji pokriva ovo područje – prije svega Zakon o hrvatskom državljanstvu te Zakon o strancima.

Author: Služba za odnose s javnošću