Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milorad Batinić prisustvovao otvorenju Kuće Europe

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milorad Batinić prisustvovao je danas, kao izaslanik predsjednika Sabora Josipa Leke, otvorenju Kuće Europe, koju su otvorili predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović. 

- Želio bih da ova Kuća Europe bude više od niza ureda, da bude mjesto sastanaka i centar rasprave, gdje ljudi dolaze kako bi raspravljali što Europska unija čini u svom svakodnevnom radu, mjesto suradnje između EU institucija i mjesto za dijalog s građanima, gdje će hrvatski građani doći i iznijeti svoje zabrinutosti, ali i svoje ideje, naglasio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. Dodao je kako članstvo u Europskoj uniji neće donijeti čarobna rješenja, ali će pomoći ljudima da žive bolje. - Hrvatska je povijesno i reljefno dio Europske unije, a od danas je i službeno dio te obitelji, zaključio je Schulz. 

Premijer Milanović još je jednom izrazio zadovoljstvo jučerašnjom proslavom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Istaknuo je pritom kako je doista bilo jedinstveno, no našim ulaskom u veliku europsku obitelj nastavljamo posao koji je tek započeo.

U Kući Europe nalazi se Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Stalno predstavništvo Europske unije u Republici Hrvatskoj, koje danas započinje s radom, a bit će na raspolaganju građanima kako bi mogli dobiti sve informacije o Europskoj uniji i pravima koja im pripadaju kao građanima Unije. 

Uz Schulza i Barrosa, svečanom otvorenju hrvatske Kuće Europe prisustvovali su i potpredsjednici Europskog parlamenta Miguel Angel Martinez i Othmar Karas, zatim potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding te povjerenici Komisije Štefan Fuele i Neven Mimica, dok su hrvatsku političku elitu predstavljali potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović, hrvatski europarlamentarac Tonino Picula, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, bivša premijerka Jadranka Kosor i brojni drugi.
 

Author: Ured potpredsjednika Milorada Batinića