Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjelovalo na sastanku predsjednika odbora uključenih u COSAC

Vilnius – Zastupnice Hrvatskoga sabora Tanja Vrbat i Melita Mulić sudjelovale su 7. i 8. srpnja u litavskom glavnom gradu Vilniusu na sastanku predsjednika odbora uključenih u Konferenciju odbora za europske poslove nacionalnih parlamenata država članica Europske unije (COSAC). 

Sastanak je okupio predstavnike parlamentarnih odbora nadležnih za europske poslove država članica Europske unije, ali i država kandidatkinja. Izaslanstvo Hrvatskoga sabora prvi je put na sastanku COSAC-a sudjelovalo u svojstvu punopravnog člana Konferencije.

U uvodnom dijelu sastanka predsjedajući je izrazio dobrodošlicu Republici Hrvatskoj u Europsku uniju i čestitao Hrvatskoj na ovom uspjehu. Tijekom dvodnevnog sastanka zastupnici su razmijenili mišljenja o prioritetima litavskog predsjedanja Vijećem Europske unije te o gospodarskoj i političkoj budućnosti Europske unije.

Članice izaslanstva Hrvatskoga sabora pozdravile su prioritete litavskog predsjedanja Vijećem Europske unije, osobito politiku proširenja koju je istaknulo predsjedništvo. Naglasile su kako će Hrvatska nastaviti pružati potporu i razmjenjivati svoja iskustva iz pristupnog procesa s državama kandidatkinjama za članstvo u Europskoj uniji.
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove