Neven Mimica primio crnogorskog veleposlanika Lukovca

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u radni posjet veleposlanika Republike Crne Gore u Republici Hrvatskoj Branka Lukovca.

Neven Mimica rekao je da Hrvatska podržava europske aspiracije Crne Gore, koja bi vrlo brzo mogla biti spremna za podnošenje aplikacije za članstvo u EU, već u ovoj godini. Dogovoren je posjet potpredsjednika Hrvatskoga sabora Mimice i delegacije Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora crnogorskom parlamentu početkom lipnja. Cilj posjeta je prenošenje hrvatskih iskustava iz pregovaračkog procesa s EU, posebice parlamentarne dimenzije u tom procesu, a što očekuje i Crnu Goru. Tema razgovora bit će i uloga Odbora za europske integracije na planu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU te kako organizirati posao oko implementacije europskog zakonodavstva u domaći pravni sustav.

Branko Lukovac rekao je da se u crnogorskom parlamentu upravo formira Savjet za europske integracije kao parlamentarno tijelo koje bi bilo zaduženo za proces europskih integracija. Napomenuo je da je jednoglasno usvojena i Deklaracija o europskim integracijama, a crnogorska vlada je pred utvrđivanjem strateškog dokumenta, Nacionalnog plana integracija.

Author: Služba za odnose s javnošću