Češki veleposlanik Kühnl izrazio potporu hrvatskom pristupanju Europskoj uniji

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović primio je u radni posjet veleposlanika Češke Republike u Hrvatskoj Karela Kühnla.

Mario Zubović izrazio je uvjerenje da će se dinamika pregovora sa EU znatno ubrzati tijekom slovenskog i francuskog predsjedanja EU, a da će vrijeme češkog predsjedanja EU u prvoj polovici 2009. godine biti ključno za zatvaranje pregovora Hrvatske sa EU.

Češki veleposlanik naglasio je da Republika Češka snažno podržava hrvatske ambicije za što skorijim priključenjem NATO-u i EU. „Češka želi da Hrvatska završi pregovore u vrijeme češkog predsjedanja, a najvažnijim drži otvaranje svih preostalih pregovaračkih poglavlja za vrijeme francuskog predsjedanja, što mislim da je realistično“, rekao je Kühnl. Parlamentarna suradnja u nadolazećim mjesecima još će se više pojačati, posebice kontakti srodnih parlamentarnih odbora koji se bave europskim pitanjima. „Možete biti sigurni da u češkom parlamentu neće biti nikakvih prepreka kako za ratifikaciju protokola o pristupanju Hrvatske NATO-u, tako i za ratifikaciju sporazuma o pristupanju RH u EU“, izjavio je češki veleposlanik. 

Razgovaralo se i o sigurnosti čeških turista koji u iznimno velikom broju, njih milijun godišnje, posjećuju hrvatska ljetovališta na Jadranu.

Author: Služba za odnose s javnošću