Neven Mimica primio ukrajinskog veleposlanika Oleksandra Levčenka

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u službeni posjet veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksandra Levčenka.

"Republika Hrvatska je na pragu ulaska u Europsku uniju i ta dimenzija hrvatske vanjske politike nama je vrlo zanimljiva jer je za nas put Ukrajine prema europskim integracijama prioritetni državni projekt", istaknuo je ukrajinski veleposlanik. Dodao je da je ljestvica europskih standarda koje je Bruxelles zadao Hrvatskoj, a ona ispunila, visoko podignuta i da će je sve zemlje u budućim proširenjima morati zadovoljiti, što neće biti nimalo lak zadatak. Stoga su hrvatska iskustva vrlo važna za Ukrajinu i njezino približavanje Europskoj uniji.

Potpredsjednik Mimica naglasio je da dvije države imaju dosta prostora za daljnje bilateralno povezivanje, posebice na parlamentarnom planu potičući suradnju na konkretnim pitanjima vezanim za europske integracije, što je zajednički cilj. Potpredsjednik Mimica će 24. veljače sudjelovati na međunarodnom poslovno-političkom forumu koji se održava u Kijevu na temu europskih perspektiva Ukrajine. Govoreći o vremenu mogućeg završetka hrvatskih pregovora, predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica drži izglednim da pregovori budu završeni do ljeta ove godine, što uključuje zaključenje pregovora u dva najzahtjevnija poglavlja, Pravosuđe i temeljnih prava i Tržišno natjecanje. Smatra da je dosegnuta takva kritična masa političke volje među članicama EU koja ocjenjuje da je Hrvatska spremna za završetak pregovora. Nakon potpisivanja Pristupnog ugovora slijedi proces ratifikacije u parlamentima zemalja članica EU, što je proces koji može trajati najmanje godinu dana.

Obostrano je konstatirano da ulazak Hrvatske kao 28. članice u EU nije upitan, ali je donekle upitan tempo daljnjeg europskog proširenja. Bez proširenja na zemlje zapadnog Balkana, Turske i Ukrajine, Europska unija ne može doseći globalnu snagu kojoj teži, a taj trojni paket europskog proširenja trebalo bi dogovoriti u bliskoj budućnosti kako bi EU konačno završila projekt svoga proširenja na kontinentu. Pritom svaka zemlja treba imati svoju dinamiku europskih prilagodbi jer će i to ubrzati sklapanje inicijalnog ugovornog povezivanja sklapanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rečeno je na susretu. 

Author: Služba za odnose s javnošću