U Hrvatskom saboru održan okrugli stol s temom "Promicanje prevencije raka vrata maternice"

Zagreb - U organizaciji Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb u Hrvatskome saboru održan je okrugli stol s temom "Promicanje prevencije raka vrata maternice" koji je otvorio predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

U pozdravnoj riječi istaknuo je da će Hrvatski sabor i zastupnici poduprijeti sve preventivne zdravstvene akcije koje su usmjerene na smanjivanje stope pobolijevanja i smrtnosti od zloćudnih bolesti u žena, tako i raka vrata maternice. Izrazio je zadovoljstvo da se Hrvatska aktivno uključila u obilježavanje 4. europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, rekavši da ta humana akcija i edukativna kampanja dobiva na potpori u hrvatskoj javnosti, a uživa potporu Hrvatskoga sabora.

Predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Andrija Hebrang rekao je da Odbor daje punu podršku svim preventivnim akcijama kojima je cilj smanjenje broja zloćudnih bolesti u Hrvatskoj. Istaknuo je kako je prevencija najbolji oblik borbe protiv karcinoma, dodavši da se nažalost Hrvatska nalazi na vrhu europske ljestvice po pojavnosti i smrtnosti od karcinoma, što je znak da se javnozdravstvene akcije moraju nastaviti i pojačati. Najavio je predavače: Magdalenu Grce, Antu Ćorušića, Ratka Matijevića i Arijanu Znaor. Hrvatski sabor time se uključio u svečano obilježavanje 4. europskog tjedna prevencije raka vrata maternice. Cilj svih dosadašnjih javnozdravstvenih akcija podizanje je svijesti javnosti o raku vrata maternice i o načinima kako ga prevenirati i otkriti u ranoj fazi bolesti, kada se može liječiti. Rano otkrivanje bolesti putem nacionalnog organiziranog probira, odnosno pozivanja zdravih žena na kontrolne preglede radi ranog otkrivanja bolesti jest najbolja sekundarna prevencija, a za nju je bitna javna edukacija.

Magdalena Grce istaknula je da je ovom bolešću zahvaćena mlađa populacija žena koje su u reproduktivnoj dobi i koje još skrbe o svojim obiteljima. Također, istaknuto je da samo organizirani program prevencije koji obuhvaća primarnu prevenciju – cijepljenje protiv uzročnika bolesti, humanog papiloma virusa - HPV, djevojaka i mladih žena te sekundarnu prevenciju – rano otkrivanje bolesti organiziranim probirom u žena u dobi od 25 do 65 godina, može smanjiti incidenciju te bolesti kao i smanjenje smrtnosti. Nažalost, u Hrvatskoj još nema organiziranog probira, a broj novooboljelih i umrlih posljednjih godina raste. U populaciji mlađih žena, u dobi do 44 godina, to je drugi po pojavnosti uzrok smrtnosti, odmah iza raka dojke. Ante Ćorušić naglasio je da se rak vrata maternice može odlično prevenirati i da se ne bi smjelo dopustiti da ta bolest postane javnozdravstveni problem u Hrvatskoj. Ni jedna žena od te bolesti ne bi smjela ni oboljeti, a kamoli umrijeti, uz uvjet da se pristupi organiziranom nacionalnom probiru, kao i primarnoj prevenciji cijepljenja, rekao je. Stoga je od prvorazredne važnosti pokretanje organiziranog nacionalnog programa kao temelja prevencije raka vrata maternice.

Author: Služba za odnose s javnošću