Neven Mimica, Vesna Pusić, Mario Zubović i Zlatko Koračević primili povjerenika Europske komisije za regionalnu politiku Pawela Sameckog

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica, predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović i predsjednik Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo Zlatko Koračević primili su u službeni posjet povjerenika Europske komisije za regionalnu politiku Pawela Sameckog. Tema sastanka bila je priprema Hrvatske za što bolje korištenje kohezijskih sredstava iz europskih fondova. 

Pawel Samecki izrazio je zadovoljstvo napretkom Hrvatske i činjenicom da je u listopadu prošle godine Hrvatskoj odobren financijski paket za prve dvije godine članstva u Uniji. Najveći dio sredstava Hrvatska će moći dobiti iz Kohezijskog i strukturnih fondova, u prve dvije godine ukupno će moći povući 2,2 milijarde eura. Rekao je da Europska komisija kao pretpostavljeni datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju navodi siječanj 2012. godine, pa su i prvotna sredstva namijenjena za 2012. i 2013. godinu. Izložio je što bi Hrvatska trebala učiniti u idućem razdoblju kako bi se što bolje pripremila za korištenje kohezijskih sredstava iz europskih fondova. Smatra važnim da Hrvatska što prije uspostavi takve administrativne, ali i financijske kapacitete koji će u najboljoj mjeri moći iskoristiti ta sredstva. U prvom redu, treba osigurati kvalitetne projekte, a poslije učinkovito koristiti sredstva iz europskih fondova. Iz kohezijskih fondova Europska unija financira projekte u iznosu najviše do 85 posto, a preostali dio financira zemlja članica. Cilj je oporaviti gospodarstvo, a Europska komisija poduprijet će sve hrvatske aktivnosti u tom smjeru. Samecki je izrazio optimizam da će Hrvatska i njezino cjelokupno gospodarstvo imati koristi od ulaska u Europsku uniju. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica istaknuo je da je korištenje europskih fondova na način na koji se to pruža Hrvatskoj izvanredna razvojna mogućnost koju treba iskoristiti na najbolji mogući način. Posebice je to bitno u vremenu gospodarske krize koja nije zaobišla ni Hrvatsku. Dodao je da Hrvatska treba učiniti sve što je u njezinoj nadležnosti da uspije privući sredstva koja joj se dodjeljuju, ne dopuštajući mogućnost da znatan dio sredstava ostane neiskorišten. Dodao je kako za to nema potrebe ako se slijedi propisana europska procedura i ako Hrvatska stvori kvalitetnu administrativnu strukturu. Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatskoj odobren financijski paket za prve dvije godine njezinog članstva u Uniji. Što se tiče korištenja kohezijskih sredstava iz europskih fondova, istaknula je da Hrvatska treba poboljšati administrativne kapacitete za privlačenje sredstava. Dodala je kako Hrvatska nema velik period za apsorpciju sredstava, samo dvije godine. Smatra da bi država trebala stajati iza svakog projekta koji se kvalificirao i koji se uklapa u razvojnu strategiju zemlje.

Author: Služba za odnose s javnošću