Gordan Maras primio proračunskog izvjestitelja povjerenstva za financije francuskog Senata Philippea Marinia

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za financije i državni proračun Gordan Maras primio je u posjet senatora departmana Oise, proračunskog izvjestitelja povjerenstva za financije francuskog Senata Philippea Marinia.

Uvodno su sugovornici predstavili djelokrug i način rada svojih radnih tijela. Goran Maras upoznao je nazočne s osnovnim zadaćama i strukturom Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora. Goste je posebno zanimao status vanjskih članova kao i administrativni kapaciteti kojima Odbor raspolaže. U razgovoru je posebno istaknuta uloga Odbora za financije i državni proračun glede trošenja proračunskih sredstava. 

Goste iz Senata zanimala je usklađenost hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, sustav državnih potpora gospodarstvu te mjere za ublažavanje efekata svjetske ekonomske krize. Potpredsjednik Odbora za financije i državni proračun Gordan Maras izložio je dosad poduzete korake u smjeru ublažavanja efekata krize - deset antirecesijskih mjera Vlade RH, a posebno je izdvojio jačanje financijske pozicije HBOR-a kako bi se osigurao plasman pet milijardi kuna hrvatskim gospodarstvenicima kroz posebne kreditne linije.

U okviru razgovora o kontroli javnih financija, Gordan Maras istaknuo je potrebu da se vremenski uskladi parlamentarna rasprava o godišnjem izvještaju Državne revizije s Godišnjim obračunom Državnog proračuna kako bi zastupnici imali bolju kontrolu nad proračunskim rashodima. Također je istaknuo spremnost hrvatske strane da uči na pozitivnim iskustvima zemalja članica Europske unije. 

Phillippe Marini pozvao je predstavnike Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora u radni posjet Francuskoj, a dogovoreno je produbljivanje suradnje između dvaju Odbora.

Author: Služba za odnose s javnošću