Ivo Josipović primio ministra vanjskih poslova Republike Turske Ahmeta Davutoğlua

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za pravosuđe Hrvatskoga sabora Ivo Josipović primio je u posjet ministra vanjskih poslova Republike Turske Ahmeta Davutoğlua.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoğlu čestitao je, u ime predsjednika Republike Turske i u svoje osobno, Ivi Josipoviću na izboru za novog predsjednika Republike Hrvatske. Obostrano je izražena želja za nastavkom dobre suradnje između Hrvatske i Turske, koje dijele kako dio prošlosti tako i zajednički strateški interes – pristupanje Europskoj uniji.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoğlu upoznao je domaćina o suradnji Hrvatske i Turske na ubrzavanju stabilizacijskog procesa u Bosni i Hercegovini. Upravo su u tijeku, dodao je, zajednički sastanci na razini ministara vanjskih poslova Turske, Hrvatske i BiH. Potpredsjednik Odbora za pravosuđe Hrvatskoga sabora i novoizabrani predsjednik RH Ivo Josipović izrazio je spremnost Hrvatske da nastavi aktivnu politiku u regiji, a posebno u smislu očuvanja stabilnosti i osiguravanja jednakog položaja svih triju konstitutivnih naroda BiH.

U okviru razgovora o pristupanju Europskoj uniji sugovornici su podijelili svoja iskustva iz pristupnog procesa. Ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoğlu rekao je da, zbog zastoja u tom procesu, potpora građana pristupanju EU polako opada. Ivo Josipović naglasio je da je nužna intenzivna komunikacijska strategija kako bi građani bili upoznati sa svim aspektima ulaska zemlje u EU. Također, dodao je, Hrvatska kao mala zemlja ima zadatak što bolje se ekonomski pripremiti za nastup na zajedničkom europskom tržištu, ali i učvrstiti mehanizme kako bi očuvala svoj nacionalni i kulturni identitet. Sugovornici su se složili da postoji velik potencijal za unapređenje suradnje na gospodarskom planu, posebno u sektoru turizma. Ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoğlu podsjetio je na otvoreni poziv predsjednika Republike Turske novoizabranom predsjedniku Josipoviću da posjeti Tursku.

Author: Služba za odnose s javnošću