Ranko Ostojić održao sastanak sa zastupnicima iz Parlamenta Moldove

Zagreb - Predsjednik odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić sastao se u petak s predsjednikom Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i javni red Parlamenta Moldove Romanom Botanom i članicom Odbora Mihaelom Spătarom koji borave u Hrvatskoj zbog sudjelovanja na sastanku Glavnog odbora za pravosuđe, unutarnje poslove i sigurnosnu suradnju Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi.

Sastanak se održava 18. ožujka 2017. u Zagrebu u okviru predsjedanja Hrvatskoga sabora Parlamentarnom skupštinom SEECP-a.

Upoznavanje s ovlastima i radom odbora nadležnih za nacionalnu sigurnost hrvatskoga i moldovskoga parlamenta te hrvatska iskustva u prilagodbi nacionalnoga zakonodavstva europskome zakonodavstvu u procesu pristupanja Europskoj uniji, posebice u segmentu sigurnosne politike, bile su središnje teme razgovora.

- Moldovska vlada i parlament opredijeljeni su za što potpunije ispunjavanje svih kriterija Sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji i u tome procesu su nam iskustva i pomoć Hrvatske, kao najmlađe članice EU-a, vrlo značajni – rekao je Roman Botan. Zastupnici Botan i Spătaru posebno su se zanimali za hrvatski zakonodavni okvir kojim je uređen segment nacionalne sigurnosti i rad sigurnosnih službi nakon usklađivanja s europskim zakonodavstvom.   

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić detaljno je upoznao sugovornike s ovlastima i radom Odbora, nadležnostima sigurnosno-obavještajnih službi u Hrvatskoj te postojećim zakonima i podzakonskim aktima kojima je uređeno područje nacionalne sigurnosti.

– Hrvatska je državama u okruženju koje su se opredijelile za europski put ponudila svu potrebnu pomoć bilo tehničku ili putem razmijene iskustva, a spremna ju je pružiti i Moldovi, rekao je Ranko Ostojić, naglasivši kako je Hrvatska koja je prošla težak put od ratnih razaranja do stjecanja punopravnog članstva u EU-u, dobar primjer za sve one države u kojima ne postoji konsenzus o uključivanju u europske integracije.

Author: Služba za medije