Igor Dragovan primio zastupnike moldovskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan primio je predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i javni red parlamenta Moldove Romana Botana i članicu Odbora Mihaelu Spătaru.

Zastupnici moldovskog parlamenta borave u Hrvatskoj povodom sastanka Glavnog odbora za pravosuđe, unutarnje poslove i sigurnosnu suradnju Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi koji se održava u okviru predsjedanja Hrvatskoga sabora Parlamentarnom skupštinom SEECP-a.

Sugovornici su u uvodnom dijelu sastanka razmijenili iskustva o nadležnostima srodnih odbora.  Predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan istaknuo je kako Odbor, između ostaloga, raspravlja o zakonima i izviješćima iz područja obrane, visini i strukturi sredstava za financiranje obrane te drugim aktima iz svoje nadležnosti.

Goste iz Molodove posebno je zanimao hrvatski zakonodavni okvir kojim se uređuje pitanje obrane.  Kao dva ključna zakona za ovo područje Dragovan je izdvojio Zakon o obrani i Zakon o službi u Oružanim snagama te je u nastavku pojasnio proces nadzora nad oružanim snagama koje provodi u skladu s Ustavom RH Hrvatski sabor putem Odbora za obranu.

Nadalje se razgovaralo i o političkoj situaciji u Moldovi, njezinoj europskoj perspektivi kao i o odnosima sa susjedima.

Author: Služba za medije