Članovi Hrvatsko-turske međuparlamentarne skupine prijateljstva sastali se s turskim veleposlanikom Ahmetom Tutom

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-turske međuparlamentarne skupine prijateljstva Goran Beus Richembergh i članovi Skupine Boris Blažeković, Marin Jurjević i Luka Denona primili su veleposlanika Turske u Republici Hrvatskoj Ahmeta Tutu.

Voditelj Skupine Beus Richembergh rekao je kako su odnosi dviju država prijateljski i bez otvorenih pitanja. Parlamentarne odnose Turske i Hrvatske ocijenio je odličnima. Osvrnuo se na prvu Europsku međuparlamentarnu konferenciju o održivom turizmu koja se u organizaciji Hrvatskoga sabora održala lani u Zagrebu i Malom Lošinju gdje je tursko izaslanstvo bilo među najbrojnijima te je vodilo plodonosnu i konstruktivnu raspravu. Istaknuo je i kako su dvije zemlje povezane kulturom, jezikom pa i gastronomijom te da ima prostora boljem povezivanju u ekologiji, transportu i infrastrukturi. – Kulturna razmjena sve je aktivnija, no voljeli bismo vidjeti više hrvatskih umjetnika u Turskoj, ali i više suvremenih turskih umjetnika u Hrvatskoj, dodao je Beus Richembergh.

Veleposlanik Tuta zahvalio je članovima Skupine na pozivu te dodao kako će se truditi ostvariti što bolju suradnju dviju zemalja na svim poljima. Rekao je kako su i Hrvatska i Turska mediteranske države, što je odlična podloga za suradnju u mnogim poljima, posebno u kulturi, turizmu i gospodarstvu.

Član Hrvatsko-turske međuparlamentarne skupine prijateljstva Boris Blažeković istaknuo je važnost hrvatske i turske aktivnosti u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. - Izaslanstva dvaju parlamenata imaju prijateljske odnose i često raspravljaju o trenutačnim gorućim pitanjima, rekao je. 

U nastavku razgovora bilo je riječi o situaciji na Bliskome istoku te o putu Turske u Europsku uniju. Goran Beus Richembergh rekao je kako Hrvatska podupire ulazak Turske u Uniju te pohvalio tursku ustrajnost jer proces koji Turska vodi s EU-om traje desetljećima.
 

Author: Hrvatsko-turska međuparlamentarna skupina prijateljstva