Članovi Odbora za europske poslove i Odbora za zaštitu okoliša i prirode primili izaslanstvo Parlamenta Gruzije

Zagreb - Članovi Odbora za europske poslove i članovi Odbora za zaštitu okoliša i prirode primili su izaslanstvo Parlamenta Gruzije. Izaslanstvo je predvodila prva potpredsjednica parlamenta Manana Kobakhidze.  

Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar uvodno je predstavio gostima rad i aktivnosti Odbora. Posebno se osvrnuo na ulogu i rad odbora koji su bili najviše involvirani u pregovaračkom procesu s EU. 
– Pregovarali smo dugo, proveli korijenite reforme te donijeli oko 700 "europskih zakona", istaknuo je Mondekar. Posebno su značajne reforme u pravnom sustavu i borbi protiv korupcije, dodao je Mondekar. 

U nastavku su sugovornici razmijenili mišljenja o izazovima i prednostima članstva u Europskoj uniji. 
- Hrvatsku vidimo kao važnog strateškog partnera na našem "europskom putu" kazala je prva potpredsjednica Parlamenta Gruzije Manana Kobakhidze. 

Daniel Mondekar potvrdio je da se Hrvatska zalaže za nastavak proširenja EU, a Gruziji stojimo na raspolaganju u razmjeni stečenih znanja i iskustava, dodao je. 

Gosti iz gruzijskog parlamenta pokazali su poseban interes za prilagodbu hrvatskog zakonodavstva pravnoj stečevini Europske unije na području zaštite okoliša.
- Pravna stečevina Europske unije podrazumijeva oko 400 zakonskih akata koji se odnose na segment zaštite okoliša, istaknuo je potpredsjednik Odbora za zaštitu okoliša i prirode Damir Mateljan. Mateljan je dodao da je opseg poslova Odbora vezan za zakonodavstvo na području  zaštite okoliša, a koje uključuje: zaštitu prirode, kakvoću vode i zraka, gospodarenje otpadom, kontrolu industrijskog onečišćenja, kemikalije i genetski modificirane organizme. Radi se o izuzetno zahtjevnom i kompleksnom području čiji je proces usklađivanja nastavljen i nakon završetka pregovora, dodao je Mateljan.  

Sastanak je zaključen dogovorom o potrebi intenzivnije parlamentarne suradnje na razini različitih odbora. 
 

Author: Služba za medije