Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli primila izaslanstvo Parlamenta Gruzije

Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli primila je izaslanstvo Parlamenta Gruzije koje je predvodila prva potpredsjednica parlamenta i predsjednica Vijeća za ravnopravnost spolova Manana Kobakhidze. Na sastanku su sudjelovali i članice i članovi Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Odbora za obranu Hrvatskoga sabora.  

Prva potpredsjednica Parlamenta Gruzije Manana Kobakhidze uvodno je istaknula zainteresiranost za razmjenu iskustava s Hrvatskom, posebice na području ravnopravnosti spolova. Manana Kobakhidze predstavila je aktivnosti koje provodi Vijeće za ravnopravnost spolova parlamenta Gruzije s posebnim osvrtom na pripreme Nacionalnog akcijskog plana provođenja politike ravnopravnosti spolova za razdoblje od sljedeće tri godine te na suradnju s nevladinim organizacijama.  

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli izvijestila je goste iz Gruzije o radu i aktivnostima Odbora, naglasivši da se sastoji od deset članova iz redova parlamentaraca i tri vanjska člana. Tireli je u nastavku predstavila zakonodavni okvir kojim se u Republici Hrvatskoj uređuje područje ravnopravnosti spolova.  

Goste iz Gruzije posebno je zanimalo pitanje rodne ravnopravnosti u kontekstu donošenja proračuna. Sugovornici su suglasni da je takozvano "rodno budžetiranje" vrlo osjetljivo područje koje bi se trebalo oprezno utvrđivati kako ne bi došlo do rodnog stereotipiziranja. Razgovaralo se još i o koordinaciji različitih institucija koje se bave ravnopravnošću spolova te o novim problemima i izazovima na tom području. 

Susret je zaključen dogovorom o važnosti intenzivnije suradnje na parlamentarnoj razini, a Manana Kobakhidze uputila je poziv hrvatskim parlamentarcima za uzvratni posjet Gruziji.
 

Author: Služba za medije