Daniel Mondekar održao sastanak s državnom tajnicom pri Ministarstvu vanjskih poslova Mađarske Enikő Győri

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora Daniel Mondekar održao je sastanak s Enikő Győri, državnom tajnicom za europske poslove pri Ministarstvu vanjskih poslova Mađarske koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. 

Daniel Mondekar izvijestio je državnu tajnicu Győri o Izvješću o aktivnostima Vlade Republike Hrvatske koje je predsjednik Vlade Zoran Milanović danas prvi put podnio pred Hrvatskim saborom. Godišnje izvješće o radu Vlade novost je u odnosima zakonodavne i izvršne vlasti, a predviđena je novim Poslovnikom Hrvatskoga sabora. Mondekar je Győri izvijestio i o novousvojenom Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, te o modelu tog Zakona koji najbolje odgovara hrvatskim prilikama. Najavio je kako će sredinom listopada ove godine biti usvojen i Radni program Hrvatskoga sabora za 2014. godinu, a u njegovoj izradi očekuje se sudjelovanje svih saborskih odbora. 

Govoreći o interesu medija kada su EU teme u pitanju, Győri je rekla kako mediji u Mađarskoj ne prate dovoljno rad Odbora za europske poslove mađarskoga parlamenta, a europske su teme još uvijek većini građana daleke. Također je izvijestila kako konsenzus oko EU-a, koji je nekoć postojao, više nije prisutan na mađarskoj političkoj sceni jer je javnost sve više euroskeptična, a jedna od stranaka mađarskog parlamenta, Jobbik, apsolutno se protivi EU politici. 

Tijekom sastanka, koji je protekao u izrazito prijateljskom ozračju, obje su se strane složile da treba nastaviti raditi na regionalnoj suradnji, na strateškom partnerstvu koje već čvrsto postoji među našim zemljama, posebice kada je riječ o temama od zajedničkog interesa, kao što je na primjer energetika.
 

Author: Služba za medije