U Saboru održana tematska sjednica o lokalnim porezima i porezima na nekretnine

Zagreb - Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu održao je u četvrtak tematsku sjednicu „Lokalni porezi – porez na nekretnine“.

Predsjednik Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Tulio Demetlika uvodno je istaknuo kako je svrha rasprave na današnjoj sjednici razmotriti sve nejasnoće i moguće probleme s kojima će se susretati gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave prilikom primjene Zakona o lokalnim porezima i podzakonskih akata. Posebno se osvrnuo na važnost primjene odredbi Zakona o transformaciji komunalne naknade u porezno davanje te dodao da u ovoj godini gradovi i općine trebaju obaviti opsežne pripreme za uvođenje tog poreza i njegovu primjenu u 2018. –Moramo biti svjesni značaja problema sređivanja evidencija nekretnina i stvarnog stanja na terenu, upisa u katastar i zemljišne knjige, imovinsko-pravnih odnosa, administrativnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave te procesa izdavanja rješenja i postupaka žalbi, kazao je Demetlika. Osvrnuo se i na Pravilnik o utvrđivanju korektivnih koeficijenata i evidenciji nekretnina, istaknuvši kao otvoreno pitanje način utvrđivanja koje građevinsko zemljište podliježe  plaćanju poreza.

Uvodno izlaganje na tematskoj sjednici održala je zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan. Istaknula  je kako se porez na nekretnine uvodi od 1.1.2018. i predstavlja zamjenu za dosadašnju komunalnu naknadu uz neke izmjene. Govoreći o Pravilniku o utvrđivanju korektivnih koeficijenata i evidenciji nekretnina, naglasila je kako se kroz propisane korektivne koeficijente (koeficijent stanja i koeficijent dobi) i način izračuna zadržava razina prihoda, ali se smanjuju troškovi ubiranja istih. Pojasnila je i dvije osnovne zablude koje se povezuju s oporezivanjem, kazavši kako prostori za domaće životinje, držanje oruđa ili hrane domaćih životinja, ako se koriste u privatne svrhe, nisu predmet oporezivanja, dok neizgrađeno građevinsko zemljište koje ima izdan akt za gradnju jest predmet oporezivanja, kazala je Vuraić Kudeljan.

U ime Udruge gradova u Republici Hrvatskoj Dario Runtić govorio je o porezu na nekretnine iz perspektive lokalne samouprave. Kao pozitivne učinke istaknuo je omogućavanje poreznog rasterećenje rada, stabilnost i predvidivost prihoda proračuna, povećanje slobode raspolaganja prihodima te smanjenje administrativnog opterećenja kao rezultat spajanja komunalne naknade, spomeničke rente i poreza na kuće za odmor u porez na nekretnine. Nadalje je istaknuo i neke izazove za lokalnu samoupravu kao što su povećanje angažmana za sređivanje evidencija nekretnina te nesređeni imovinsko-pravni odnosi.

Author: Služba za medije