Potpredsjednik Sabora Reiner primio izaslanstvo Svjetske židovske organizacije za povrat imovine

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u četvrtak izaslanstvo Svjetske židovske organizacije za povrat imovine (World Jewish Restitution Organization - WJRO) predvođeno posebnim izaslanikom američkoga ministarstva vanjskih poslova za pitanja Holokausta Tomom Yazdgerdijem.

Uz potpredsjednika Reinera sastanku su nazočili predsjednik Odbora za europske poslove Ivan Domagoj Milošević i predsjednik Odbora za zakonodavstvo Dražen Bošnjaković. Ubrzanje procesa povrata oduzete židovske imovine u Hrvatskoj tijekom II. svjetskog rata te razmjena mišljenja o mogućnostima rješavanja aktualnih problema vezanih uz povrat ili naknadu imovine bili su središnje teme susreta.

Tom Yazdgerdi, posebni izaslanik američkoga ministarstva vanjskih poslova osvrnuo se na dugogodišnji rad ureda kojemu je na čelu, a koji od 1999. godine pokušava riješiti problem povrata imovine oduzete Židovima na području istočne Europe. – Željeli bismo vidjeti brži napredak u postupcima povrata židovske imovine u Hrvatskoj, rekao je posebni izaslanik Države Izrael za pitanja Holokausta Joel Lion te kao prioritet istaknuo potrebu rješavanja povrata imovine koja nema živih zakonskih nasljednika na način  da se  pravo nasljedstva proširi i na one koji nisu u prvom nasljednom redu. Predstavnici izaslanstva WJRO-a također su zatražili potporu Hrvatskoga sabora, kao i drugih državnih institucija za osnivanje radne grupe koja bi u razdoblju od godinu i pol dana radila na rješavanju svih ovih pitanja.

Akademik Reiner upoznao je sugovornike s aktualnom situacijom povrata ili naknade imovine bilo židovske ili drugih nacionalnosti u Hrvatskoj. –U slučaju pojedinačnih zahtjeva fizičkih osoba, pravo na povrat, odnosno naknadu, ostvaruju ne samo osobe koje imaju hrvatsko državljanstvo nego i strani državljani, pojasnio je potpredsjednik Reiner te dodao kako je naknada isplaćena  primjerice 13 osoba koje imaju isključivo izraelsko državljanstvo kao i 26 osoba s prebivalištem u Izraelu. – Iako  postojeći zakon o povratu imovine nije savršen, on je prije svega napravljen kako bi se ispravile povijesne nepravde ne samo one počinjene od strane ustaškoga režima za vrijeme II. svjetskoga rata nego i za vrijeme komunizma, istaknuo je Reiner. Također je naveo podatak  kako se samo na području Grada Zagreba vodilo ili se vodi 55 postupaka povodom zahtjeva za povrat ili naknadu od strane pripadnika židovskoga naroda i Židovske općine u Zagrebu, a 15 postupaka okončano je na način da su vraćene nekretnine pojedincima, pripadnicima židovskoga naroda, rekao je potpredsjednik Reiner. Također je skrenuo pozornost  na specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi s obzirom da je na području naše zemlje  opseg oduzimanja imovine od strane komunističke vlasti bio velik te se još uvijek vodi na tisuće postupaka koji su dugotrajni.

Author: Služba za medije