Mirando Mrsić održao sastanak s predstavnicima grupe "Pravo na stručno osposobljavanje"

Zagreb - Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Mirando Mrsić održao je u utorak sastanak sa skupinom građana udruženih u grupu „Pravo na stručno osposobljavanje“. 

Predstavnici grupe "Pravo na stručno osposobljavanje" izvijestili su predsjednika Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Miranda Mrsića o poteškoćama i problemima s kojima se susreću zbog Zakona o poticanju zapošljavanja.

Naime, Zakonom je uvedeno dobno ograničenje za korištenje mjere Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa koja ima diskriminirajući učinak za osobe starije od 30 godina koje više nisu u mogućnosti koristiti navedenu mjeru. Samim time osobe starije od 30 godina, prema postojećem zakonskom rješenju, ne mogu pristupiti polaganju stručnih ispita koji su uvjeti za daljnje zapošljavanje u struci. Tako se nakon završenog fakulteta, prekvalifikacije ili poslijediplomskog studija ne mogu zaposliti za što su se školovali, napominju iz grupe. 

Zbog olakšica koje Vlada nudi poslodavcima u javnom ili privatnom sektoru, isključivo se raspisuju natječaji za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa te u skladu s takvom politikom poslodavci više ne raspisuju natječaje za zapošljavanje vježbenika, naglasili su predstavnici grupe.

Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Mirando Mrsić potvrdio je kako je članak Zakona o poticanju zapošljavanja kojim se ograničava dob za korištenje mjere stručnog osposobljavanja diskriminatoran te ne pruža nikakvu šansu za zaposlenje osobama starijima od 30 godina. Poslali smo zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o poticanju zapošljavanja koji zbog postavljene dobne granice za pristup mjerama zapošljavanja diskriminira građanke i građane na temelju dobi. Mi ćemo u saborsku proceduru uputiti izmjene navedenog Zakona u kojima bi se promoviralo i bilo jednako prihvatljivo za poslodavce pripravništvo kao i stručno osposobljavanje uz delimitiranje dobi osoba koje bi koristile navedene mjere. Izmjenama Zakona svakako bi trebalo poticati i zapošljavanje osoba s invaliditetom, kazao je Mrsić.

Author: Služba za medije