Davor Božinović i Dražen Đurović u odvojenim susretima primili zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Filipina Rufusa Rodrigueza

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Davor Božinović i voditelj Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Dražen Đurović u odvojenim susretima primili su zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Filipina Rufusa Rodrigueza. 
 
Zastupnik Rufus Rodriguez u uvodnom je razgovoru s predsjednikom Odbora za međuparlamentarnu suradnju Davorom Božinovićem istaknuo da je u Zastupničkom domu parlamenta Filipina oformljena međuparlamentarna skupina prijateljstva s Hrvatskom. - To je prva zemlja iz ove regije s kojom smo uspostavili skupinu prijateljstva koja broji petnaest članova, istaknuo je Rodriguez. Davor Božinović kazao je da u Hrvatskome saboru još uvijek ne postoji skupina prijateljstva s Filipinima, ali da će cjelokupna procedura započeti što prije kako bi dvije zemlje na tom polju uspješno surađivale.
 
Sugovornici su suglasni da će parlamentarne skupine prijateljstva svakako doprinijeti intenzivnijoj suradnji dviju zemalja na različitim područjima. Prije svega, na gospodarskom planu, stoga što Filipini imaju odličnu gospodarsku suradnju sa zemljama Europske unije te se u tom kontekstu očekuje i suradnja s novom članicom EU-a, Hrvatskom. Suradnju sveučilišta i aktivnosti na kulturnom planu sugovornici su ocijenili vrlo važnim područjima budućega zajedničkog djelovanja dviju zemalja. 
 
U razgovoru s voditeljem Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji DraženomRufus Rodriguez i Dražen Đurović Đurovićem Rufus Rodriguez pokazao je zanimanje za ukupnu političku situaciju u Hrvatskoj te za odnose sa susjednim zemljama. Razmijenjena su mišljenja i o gospodarskoj situaciji na Filipinima s posebnim osvrtom na snažan gospodarski rast u vremenima globalne ekonomske krize te o ukupnoj gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj. Bilo je riječi i o školskom te zdravstvenom sustavu dviju zemalja te o važnosti uspostavljanja čvršćih odnosa na turističkom planu.  
 
Rufus Rodriguez u završnom dijelu susreta pozvao je domaćine iz Hrvatskoga sabora u uzvratni posjet Filipinima. 

Author: Ured za medije