Dragan Kovačević primio iranskog veleposlanika Fadaifarda

Zagreb - Predsjednik Odbora za gospodarstvo Dragan Kovačević primio je u radni posjet veleposlanika Islamske Republike Iran Mohammada H. Fadaifarda. 

Odnosi dviju zemalja ocijenjeni su dobrima i bez otvorenih pitanja, a posebno je izdvojena tradicionalno važna ulogu parlamenata, koji putem svojih radnih tijela njeguju parlamentarnu diplomaciju i dinamizirju bilateralne odnose. Dragan Kovačević upoznao je gosta s djelokrugom i načinom rada Odbora za gospodarstvo. Podsjetivši kako je za ovu godinu predviđeno usvajanje oko 170 zakonskih prijedloga u okviru usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, dodao je da Odbor za gospodarstvo, kao i čitav parlament, očekuje i rad na zakonskim promjenama koje bi trebale ublažiti efekte nepovoljne ekonomske situacije. U tom kontekstu, izdvojio je nedavno usvojeni Zakon o minimalnoj plaći i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dohodak kojim bi se povećao iznos osnovnog osobnog odbitka, a koji je uvršten u dnevni red predstojeće sjednice. 

Središnja tema razgovora bili su gospodarski odnosi dviju zemalja koji, zaključeno je, nisu na optimalnoj razini. Veleposlanik Mohammad H. Fadaifard predstavio je ideju o intenziviranju ekonomske razmjene kroz zajedničku komisiju za gospodarsku suradnju koja bi omogućila bliže kontakte gospodarstvenika obiju država. Sugovornici su se u razgovoru osvrnuli i na probleme na međunarodnom tržištu nafte kao i na povećanje cijena hrane koje pogoršavaju ionako veliki problem gladi u svijetu. 

Author: Služba za odnose s javnošću